Händelfestival gaat niet door
Uitgegeven op 26-03-2009 om 06:34  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN- Het is de samenwerkende organisaties Stichting Culturele Werkgroep Wieringen (SCKW), OCM (Oecumenisch Centrum Michaëlskerk) en Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytuskerk (SKAH) niet gelukt het Händelfestival, dat in november van dit jaar zou plaatsvinden, financieel rond te krijgen.

Het zou een mooi en ambitieus festival zijn geworden -dat Händel alle eer zou hebben aangedaan- maar, de financiering bleek een onoverkomelijk probleem. Het plan werd weliswaar door diverse fondsen en omringende gemeenten met instemming en enthousiasme ontvangen maar het totaal toegezegde bedrag bleek aanmerkelijk onder de begroting uit te komen, te ver eronder om realisatie van het plan mogelijk te maken.

Een zeer essentieel onderdeel van het festival waren de activiteiten voor de schooljeugd uit de regio, die in samenwerking met Triade zouden worden verzorgd. Afgelopen maand werd pas bekend dat de Provincie Noord-Holland de aanvraag voor dit onderdeel niet zou kunnen honoreren. De pas onlangs in Provinciale Staten aangenomen subsidieverordening staat het niet meer toe dat subsidies voor het onderwijs door andere dan de onderwijsinstellingen zelf kunnen worden aangevraagd. Omdat deze informatie pas zo laat helder werd, was er onvoldoende tijd om vanuit andere bronnen subsidie te verkrijgen voor dit essentiële onderdeel van het festival.

De wirwar van ondoorzichtige regelingen is de werkgroep noodlottig geworden, evenals het gebrek aan bereidheid van met name de Provincie Noord-Holland om met de werkgroep mee te zoeken naar oplossingen. Ook heeft de werkgroep ervaren dat het onmogelijk is te voldoen aan de tegenstrijdige eisen die de diverse subsidiegevers stellen. Bovendien zorgt het zogenaamde 'labelen' van gelden ervoor dat wanneer één kink in de kabel optreedt, eventueel creatieve oplossingen niet kunnen worden uitgevoerd. Een afgeslankte versie van het festival zou gelet hierop dan ook geen reële optie zijn geweest.

Desondanks wil de werkgroep Händelfestival nadrukkelijk haar dank uitspreken aan geldgevers die financieel wilden bijdragen. Zonder de substantiële toezeggingen van het VSB fonds, Prins Bernhard Fonds, gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Anna Paulowna had de werkgroep niet met zoveel enthousiasme haar inspanningen kunnen leveren. Het positieve resultaat, na dit te betreuren besluit, is dan ook dat de drie betrokken culturele organisaties een begin van samenwerking tot stand hebben gebracht.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Algemeen nieuws: