Alternatief plan Wieringerrandmeer
Uitgegeven op 25-06-2008 om 10:57  |  link  |  bewaar  |  print

Alternatief plan Wieringerrandmeer ontziet boeren
WIERINGEN - Als er in de kop van Noord-Holland dan toch een Wieringerrandmeer moet komen, maak het dan kleiner. Begin in elk geval kleiner en laat ook de dure, luxe aquaducten uit eerdere plannen weg. Dan hoeven er ook geen 2100 huizen te worden gebouwd om uit de kosten te raken.

Dat is de kern van Het Andere Wieringerrandmeer, een alternatief plan dat bewoners en betrokken organsaties vrijdag presenteren. Opvallend is dat zowel boeren als natuurliefhebbers zich in dit plan kunnen vinden, partijen die vaak met elkaar van menig verschillen over de beste manier om schaarse grond te gebruiken.

Het plan is een reactie op de plannen voor de aanleg van een 9 kilometer lang meer, waarmee de provincie Noord-Holland in maart akkoord ging. Die 300 miljoen euro kostende voornemens zouden van het ingepolderde Wieringen, net als vroeger, weer een eiland maken.

De boeren zijn fel tegen, want waar het Wieringerrandmeer moet komen, zijn nu dertig agrarische bedrijven gevestigd. Die agrarische bedrijven moeten verkassen naar elders, maar in de regio is geen plek. De verwachting is dat ook tientallen andere boeren te maken krijgen met de gevolgen van de veranderde waterhuishouding in het gebied.

Door een kleiner meer wat anders aan te leggen en huizen voor een deel aan het IJsselmeer te realiseren, worden de nadelige gevolgen beperkt. In de nieuwe opzet hoeft geen enkele boer plaats te maken voor nieuwe natuur.

„Het aangenomen plan is uit de bocht gevlogen, het moest met 2100 huizen worden betaald. De keuze was simpel: verder procederen of zorgen dat er dit jaar echt wat te kiezen valt als alle plannen worden beoordeeld op de effecten voor milieu. Wij kiezen voor het laatste. In ons alternatief komen hooguit 750 woningen”, meldt Bart Lankester van het Wierings Beraad, bestaande uit bewoners die natuurorganisaties, landbouwers en andere organisaties erbij haalden.

Van Lankester hoeft de kop van Noord-Holland helemaal niet mooier te worden gemaakt. „Het is een van de mooiste, lege stukjes Noord-Holland. Er is helemaal geen meer nodig, want het is hier al mooi. Als het dan toch moet, vinden wij dat bestuurders de moed moeten hebben om de ambities bij te stellen.” (bron de telegraaf)
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haven Den Oever met oude afslag - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...