In november éénmalige revival van Den Nederlandschtalige Top 101
Uitgegeven op 04-02-2020 om 09:41  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - De geruchten hingen al heel lang in de lucht maar eindelijk zijn de grondleggers van Den Nederlandschtalige Top 101 dan toch gezwicht voor de smeekbeden. Vijfentwintig jaar na dato van de eerste editie komt er een éénmalige revival. Plaats van handeling is natuurlijk de Kasteleen (voorheen Aurorabar) en traditioneel vindt het evenement de eerste zaterdag na Sint Maarten, op 14 november plaats.

Een feest der herkenning. Met nummers van zeer uiteenlopende muziekstijlen. Zo zou je Den Nederlandschtalige Top 101, die midden jaren negentig van de vorige eeuw voor het eerst het levenslicht zag, het beste kunnen omschrijven. Want waar komen zoveel muziekstijlen samen in één lijst? Van theatrale, meeslepende en bombastische nummers tot aan melancholieke, fragiele kunstwerken met een vleugje romantiek en vileine teksten. En van Carnavaleske hoempapa muziek en tranentrekkende smartlappen tot politiek beladen songs met een maatschappelijke kritische boodschap. Ook duiken er in het dialect gezongen nummers en liedjes met een Caribische sound zomaar op in de lijst. Als het aan één van de organisatoren ligt, wordt zelfs opera en operette niet geschuwd. Eén ding staat vast. Een lach of een traan is op deze avond nooit ver weg.

De nummers zullen, zoals te doen gebruikelijk, zowel van vinyl als live te horen zijn. Omdat het organisatiecomité (ooit opgericht door enkele oud Succes 4 spelers) nog druk in onderhandeling is met diverse artiesten kan daar nog geen nadere informatie over gegeven worden. Als deze beoogde artiesten net zo succesvol zijn als de bands van destijds zit het wel snor. Onder meer De Klapband, de Eddies, De Bunzingers, huis DJ Peter Leeuwerik, The Wallbrothers en de helaas vorige maand overleden Piet Visser maakten furore op het Top 101 podium en zorgden voor een geweldige entourage.

Locale helden
Maar ook locale helden kwamen bovendrijven tijdens dit eendaagse evenement. Bill van Dijk trapte elke editie af met twee coupletten van het Wilhelmus. En werd zodoende een geduchte concurrent van zijn naamgenoot, die destijds ook wel als Cyrano de Bergerac door het leven ging. Troubadour en singer- songwriter Frank Ottens besteeg meermalen met gevoelige nummers het podium en Richard Kranendonk steeg elke jaar naar grotere hoogte met zijn vertolking van Dimitri van Toorn's, Hé kom an, om vervolgens voor jaren in de vergetelheid te geraken tot hij ondanks plotseling weer opdook bij een obscuur zanggroepje. Wie weet is hij bezig met een ijzersterke comeback? De organisatie houdt de ontwikkelingen in ieder geval goed in de gaten.

Feestpaleis
Popgroep De Dijk durfde op een B-kant van een singeltje ooit te beweren dat 'Nergens de zaal zo stroef was als in Hippolytushoef'. Maar al de Top 101 edities bewezen juist het tegendeel. Elk jaar weer zweepten de Disc jockey en de artiesten de zaal op tot een ongekend groot feestpaleis. In al die 10 jaar vond slechts één band zijn 'Waterloo' op het podium. Het kritische publiek trakteerde de hemeltergend vals spelende muzikanten op een niets ontziend hoongelach. Met het schaamrood op de kaken en staart tussen de benen verdween het verbouwereerde gezelschap voor eens en voor altijd van het podium. Om geen oude wonden open te maken, zullen we de naam van de band maar achterwege laten. Maar het geeft wel aan dat de gemiddelde Top 101 bezoeker niet valt te spotten en pulp verafschuwt.

Maar genoeg over het verleden want wat heeft de 'slapende' organisatie uiteindelijk doen besluiten om een revival te houden? Wel! Dat de Dolly Dots ook weer wereldkundig hebben gemaakt dat ze gaan optreden, is het laatste zetje in de rug geweest voor de heren organisatoren.
'De hang naar het verleden lijkt wel weer al groter te worden. Zie de jaarlijkse top 2000 evenementen en al die revival coverbandjes bandjes die links en rechts opduiken. Omdat het ook nog eens 25 jaar geleden is dat het evenement voor het eerst gehouden werd, is dit de juiste tijd. En natuurlijk zal het mooi zijn als we ook jeugdigere bezoekers mogen verwelkomen', aldus één van de geestelijke vaders van de Top 101.

Facebook pagina
Omdat Nestor Jaap Lont voor deze eenmalige reünie toegevoegd is aan de organisatie is de officiële titel: 'Wie is de eerst betalende bezoeker van het evenement?' vacant. Normaliter was Jaap altijd de glorieuze winnaar van deze prestigieuze prijs maar nu maakt eeuwige tweede Jitze Veling, ofwel de Joop Zoetemelk van de Top 101 een zeer goede kans. Mocht hem dat lukken dan ligt eeuwige roem en de bijbehorende serenade van zijn lievelingszanger Eddy Wally in het verschiet.

Voor verder informatie verwijst de organisatie naar zijn facebook pagina. En deze heet heel voor de hand liggend: “Den Nederlandschtaelige Top 101”. Dit medium heeft als voordeel dat, in tegenstelling tot vroeger, nu door iedereen gestemd kan worden welke nummers er in horen. Zeer binnenkort is de eerste stemronde al. Al houdt het organisatiecomité natuurlijk zelf ook een grote vinger in de pap. Dit om te waarborgen dat nummers die de tand des tijds met groot vertoon hebben doorstaan er sowieso inkomen.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws: