Visreisje met gebroeders Jorna tijdens vismarkt
Uitgegeven op 20-06-2005 om 16:34  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER – Onder het motto ‘Beleef het mee op zee’ zijn de gebroeders Reijer en John Jorna begonnen met het houden van vaartochten. Met hun kotter WR 81, de Huibertje, demonstreren ze de visserij. Tot en met september doen ze dat elke zaterdagochtend, ter gelegenheid van de Zeeverse Vismarkt.

De wonderkuil

De gebroeders willen graag laten zien wat de visserman tegenkomt op zee. Ze doen daartoe een trek met de wonderkuil. Die heeft een zekere geschiedenis. ,,Vroeger zeilden de aken op de Zuiderzee met een Hollandse, een Engelse of een Franse kuil. Op een gegeven moment begonnen de Volendammers met spannen. Tussen twee aken trokken ze een net voort, dat groter was. Daardoor en doordat ze met meer snelheid konden trekken, kwam er veel meer vis in. In die tijd noemden ze dat de Volendammer wonderkuil. Als wij op spiering visten, gebruikten we ook zo’n net, met wat aanpassingen die we zelf hebben aangebracht. Dat is dus onze wonderkuil. En het is altijd weer een wonder, wat erin zit,” aldus John en Reijer.
Sinds 1996 is de visserij op de Waddenzee niet meer het hoofdberoep van de beide Jorna’s. Hun bedrijf is daarvoor te kleinschalig. Reijer is steenzetter geworden en John werkt in de bouw. ,,De inkomsten uit de visserij liepen terug. We hebben het nog een tijdje geprobeerd met fuiken, maar dat is ook helemaal niks meer. Nu doen we de visserij erbij. We hebben met hengelaars gevist, maar dat liep ook niet echt. De vangsten zijn al jaren slecht en de mensen moeten zich niet gaan vervelen. Op het wad is genoeg te zien, maar de echte sportvissers vinden er niets aan, als ze uren doelloos naar hun hengel zitten te turen.”

Daarom hebben de mannen het over een andere boeg gegooid. Voor toeristische vaartochten en visdemonstraties blijkt veel belangstelling te bestaan. Tijdens de Zeeverse Vismarkt kan het publiek opstappen onder het motto ‘Beleef het mee op zee’. Het is tevens de titel van de website van de gebroeders.

Op doordeweekse zomeravonden en in het weekeinde zijn ze te boeken voor een vaartocht met de wonderkuil. De vaartocht tijdens de vismarkt duurt ongeveer anderhalf uur en kost 12,50 euro. De kotter ligt dan afgemeerd bij de visafslag.

Voor meer info klik hier
(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Visser Sport en Schoenmode - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...