Reizen naar het buitenland als 60-plusser
Uitgegeven op 27-10-2015 om 15:03  |  link  |  bewaar  |  print

STEEDS MEER 60 - Plussers kiezen voor een verre reis. Dit hoeft geen problemen op te leveren. Als u zich maar goed voorbereidt en met een aantal zaken rekening houdt. U bent als oudere reiziger gemiddeld genomen kwetsbaarder en loopt extra gezondheidsrisico’s op vakantie.

Ouder worden gaat gepaard met blijvende lichamelijke veranderingen en functiebeperking van diverse organen. Daarnaast is er vaker sprake van onderliggende ziektes en gebruik van (meerdere) medicijnen.

Uitdroging: Het risico op uitdroging is groter vanwege een minder goed functionerende vochthuishouding. Probeer uitdroging te voorkomen, drink voldoende en zorg voor voldoende ORS (suiker/zoutoplossing). ORS kan veilig gebruikt worden en is onmisbaar in uw reisapotheek.

Medicijngebruik: Diarree of uitdroging kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van sommige medicijnen. Raadpleeg voor uw reis dus altijd de voorschrijvend arts.
Daarnaast zijn er vaccinaties die in combinatie met bepaalde medicijnen niet gegeven kunnen of mogen worden.

Vaccinaties
Vanaf het 40ste levensjaar gaat het afweersysteem geleidelijk aan achteruit waardoor het effect van vaccinatie minder is en de opbouw van antistoffen trager verloopt. Daarnaast is de kans op ernstige bijwerkingen na de gelekoortsvaccinatie bij ouderen groter. Daarom moet bij reizigers boven 60 jaar het risico op bijwerkingen van het vaccin zorgvuldig afgewogen worden tegen het risico om de ziekte op te lopen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij populaire bestemmingen als Gambia, Kenia, Suriname en Tanzania. Heeft u nog geen reisbestemming gekozen? Informeer vóór het boeken bij de GGD of de bestemming gezien uw leeftijd/ gezondheidssituatie aan te raden is!

De vliegreis
De vliegreis kan problemen opleveren als uw conditie niet optimaal is. U heeft meer kans op trombose tijdens de vlucht, met name wanneer er sprake is van hart- en vaatproblemen. Om de kans op trombose in het vliegtuig te verkleinen adviseren wij om losse kleding te dragen en gemakkelijk zittende schoenen. Vraag een stoel aan het gangpad, beweeg elk uur de benen, wandel regelmatig rond, en blijf voldoende drinken (geen alcohol).

Op vakantie
Malaria: U heeft meer risico op oplopen van ernstige malaria of complicaties van malaria. Het nemen van goede antimuggenmaatregelen en het op de juiste wijze innemen van de tabletten tegen malaria is dan ook extra belangrijk.
(Reizigers)diarree/braken: Bij ernstige diarree die langer dan 1 dag duurt of gepaard gaat met koorts, braken of bloed dient u een arts te raadplegen.
Luchtweginfecties: Luchtweginfecties zijn de meest voorkomende infectieziekten op reis. Daarom adviseren wij u jaarlijks de griepvaccinatie te halen. Om het risico op een infectie met Legionella te verminderen: leg op de plek van bestemming de douchekop in de afvoer en zet de warmwaterkraan 8-10 minuten helemaal open.

Advies op maat
Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek een afspraak. GGD Hollands Noorden heeft spreekuren in Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Schagen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 088-0100530 of kijk op onze website www.ggdhollandsnoorden.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style Bi-Tone
€ 21.495,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: