Stortlocatie Wieringermeer in landelijk onderzoek duurzaam stortbeheer
Uitgegeven op 07-10-2015 om 00:14  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERMEER - Na jaren van zorgvuldige voorbereiding kan het innovatieve experiment duurzaam stortbeheer van start. Hiervoor hebben rijksoverheid, provincies en branche op 6 oktober in Den Haag de Green Deal Duurzaam Stortbeheer getekend. Hierin spreken de partijen af gezamenlijk langjarig onderzoek te doen naar het verduurzamen van gestort afval. Locatie Wieringermeer van Afvalzorg in Middenmeer is één van de drie pilotlocaties in Nederland waar dit onderzoek wordt uitgevoerd.



Tienjarig onderzoek
Onderzocht wordt of het mogelijk is om de verontreiniging binnen de stortplaats zodanig onschadelijk te maken dat deze ook zonder extra voorzieningen geen risico vormt voor de omgeving. Als het experiment slaagt, behoort eeuwigdurende kostbare nazorg van gesloten stortlocaties tot het verleden. Hierbij zijn het milieu en de economie gebaat én het vraagstuk wordt niet doorgegeven aan volgende generaties. Naast de stortplaats in Middenmeer vinden pilots plaats op stortplaatsen in Almere en Bergen op Zoom. De pilot op locatie Wieringermeer start na de zomer van 2016 en zal ca. tien jaar duren. Het onderzoek beslaat 5 hectare en vindt plaats op het zuidoostelijk deel van de locatie aan de kant van de Koggenrandweg. Er zal geen sprake zijn van overlast voor de omgeving.
Duurzaam Stortbeheer; versnelde afbraakprocessen

Volgens de huidige regels wordt het afval in een stortplaats “ingepakt” met een boven- en onderafdichting. Hierdoor kunnen verontreinigende stoffen niet naar de omgeving lekken. Nadeel van deze werkwijze is dat deze stortplaatsen eeuwigdurend moeten worden beheerd en gecontroleerd, wat de nodige kosten met zich meebrengt en toekomstige generaties belast. Bij duurzaam stortbeheer wordt gebruik gemaakt van natuurlijke afbraakprocessen. Hiervoor worden water en lucht in de stortplaats gebracht. Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen twintig jaar heeft bewezen dat dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van verontreinigingen in de stortplaats. Verontreinigingen worden afgebroken en vastgelegd in vaste bestanddelen van het afval. Tijdens het experiment worden de emissies naar bodem en (grond)water gecontroleerd. De resultaten worden getoetst aan vooraf vastgestelde emmissietoetswaarden die zijn ontwikkeld door RIVM en ECN.

Green Deal
De Green Deal is getekend door de ministeries van IenM en EZ, de provincies Noord-Holland, Flevoland, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland, de stortplaatsexploitanten Afvalzorg, Attero, Twence, Sortiva en Van Gansewinkel en de brancheorganisaties Stichting Duurzaam Storten en Vereniging Afvalbedrijven. Het rijk zorgt dat de experimenten wettelijk mogelijk zijn, de provincies zien erop toe dat er geen regels worden overtreden. De exploitanten staan centraal bij de uitvoering en de financiering van het tien jaar durende innovatieve experiment.

Brede maatschappelijke steun
Het onderzoek heeft een brede maatschappelijke steun. De Green Deal wordt vanuit bestuurlijke hoek ondersteund door gemeenten Almere, Bergen op Zoom, Hollands Kroon en Medemblik, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Waterschap Zuiderzeeland, en vanuit wetenschappelijk/technische hoek door de instituten Deltares, ECN, RIVM, STW, TU Delft en WUR.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws: