Wellington na zestig jaar geruimd
Uitgegeven op 31-08-2004 om 09:24  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERMEER - Het had een succesvol bombardement op de Duitse stad Essen moeten worden. Het eindigde voor de zeskoppige Tsjechische bemanning van de Vickers Wellington Z8838 KX-Z echter in de nacht van 10 op 11 april 1942 met een fatale crash in de Wieringermeer.

Neergehaald door een Messerschmitt Bf-110 nachtjager. Het vliegtuigwrak wordt nu, 62 jaar later geruimd. Ergens in een weiland langs de Molenweg.

De lichamen van de zes Tsjechen zijn vlak na de crash en direct na de Tweede Wereldoorlog geborgen, meldt J. Graas van de stichting Aircraft Recovery Group (ARG). Dit is een uit vrijwilligers bestaande organisatie die al tientallen jaren onderzoek doet op het gebied van de luchtoorlog boven Nederlands grondgebied tussen 1940 en 1945. ARG tracht de juiste locaties te vinden waar oorlogsvliegtuigen zijn verongelukt en de betreffende vermisten een passende begrafenis te bezorgen.

De Vickers Wellington Z8838 KX-Z is een van de vele honderden vliegtuigen die nog in de Nederlandse bodem liggen. In totaal zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 6500 vliegtuigen neergestort. In dit geval in de Wieringermeer gaat het om een 'kale' ruiming. De omgekomen sergeanten Kalenski, Kodes, Politzer, Penicyek en Hirdina en de flight engineer Rychnovski zijn reeds lang geleden begraven, zo meldt het Noordhollands Dagblad. Het complete artikel is te lezen op haar site.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Up 1.0 BMT take up
€ 11.250,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Algemeen nieuws: