Vikingen op Wieringen
Uitgegeven op 11-06-2013 om 08:44  |  link  |  bewaar  |  print

IN DE PERIODE VAN 810 TOT 920 N.CHR. WERD WEST - Europa vaak bezocht door Vikingen. Vikingen waren mannen uit het Scandinavische gebied. Ze trokken vanuit Scandinavie Europa in. Op sommige plekken dreven de Vikingen vreedzaam handel, maar op andere plaatsen plunderden ze de bevolking. Soms werd een Vikingaanvoerder als leenman aangesteld. Dan zouden andere Vikingen geen aanvallen meer doen.
Wieringen had in het oosten een verbinding met open zee, via het Vlie. Omdat de Vikingen met hun drakenschepen van zee kwamen, kwamen ze op Wieringen terecht.
Ze kwamen aan wal en gingen naar de kloosters. Deze lagen vol kerkschatten en hadden volle voorraadkamers. Deze spullen namen de Vikingen graag mee. Ze plunderden de Adalbertuskapel in Egmond en Dorestad

Veilig in de grond
Rond 850 waren er nog geen banken waar je je geld naartoe kon brengen. Je moest dus een andere oplossing bedenken. Om je geld en kostbare spullen veilig te bewaren begroef je het in de grond. Dit deed je natuurlijk alleen als je ergens voor langere tijd bleef. Door de zilverschat in de grond weten we dat de Vikingen een tijdlang op Wieringen hebben gewoond.

Een bijzondere vondst
In 1996, 1999 en 2001 werd op Wieringen een bijzondere schat in de grond ontdekt. Met behulp van metaaldetectors vonden lokale bewoners bij Westerklief aardewerken potten. Ze zaten vol met zilverschatten. In de potten waren zilveren sieraden, maar ook zilverstaven en munten. Sommige sieraden zijn gemaakt van Arabische munten. Aan de sieraden kun je zien dat ze door Vikingen gemaakt zijn.
Vanwege het nationale belang van de vondst heeft het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden direct een claim gelegd op de zilverschat. In het Vikingcentrum bij Den Oever ligt een complete replica van deze bijzondere vondst. En in november 1999 werd er een tweede vikingschat gevonden. Deze schat bestond uit 165 stukjes zilver, 20 Karolingische en 61 Arabische muntenVatrop:
Vikingen wisten de weg naar Vatrop te vinden. Dit blijkt uit de vondst van munten. Wellicht verwijst de naam Vatrop hiernaar: In het oud-Scandinavies betekent het: Dorpje aan het water.
Voor meer info over vikingen, kunt u naar het VIC:
Viking Informatiecentrum
Havenweg 1 - 1779 XT Den Oever
Telefoon 0227 510467
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Sloop Mavo in Hippo plan noord - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...