Openbare fractievergadering LADA was Wierings gekleurd
Uitgegeven op 27-02-2013 om 09:40  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Wieringen was het belangrijkste item op de openbare fractievergadering van LADA op mandag 26 februari. De gebiedsvisie Polder Waard Nieuwland en het masterplan Havenvisie Den Oever werden uitvoering bediscussieerd. Ook het trafostation kwam aan de orde.

Gebiedsvisie Polder Waard Nieuwland
De heer Boersen van Ypelshof projectontwikkeling gaf een toelichting op zijn bevindingen bij de provincie waar is ingesproken. Gedeputeerde Talsma wil beperkte bewoning toestaan, gekoppeld aan goede ontwikkeling van werkgelegenheid in het gebied. De gemeente is nu aan zet.

Inzet van LADA is stimuleren van toerisme en recreatie met economische ontwikkeling van het gebied tot doel. Het raadsvoorstel zoals dat er nu ligt kan niet de goedkeuring van de fractie krijgen. Het is te eenzijdig ingericht op voorspraak van de LTO. Het Stivas-verhaal is basis van het provinciaal voorstel waarin de uitspraken van Talsma niet zijn verwerkt. Die staan een ruimere ontwikkeling van het gebied toe dan het raadsvoorstel. De vraag dient gesteld te worden of de kavelgrootte voldoende is voor gezonde toekomstbestendige agrarische ontwikkelingen. De fractie trekt dat in twijfel. Er zit geen enkele economische ontwikkeling in het voorliggende plan.
Het standpunt van de fractie is dat het voorstel van de agenda afgehaald wordt om tot een bredere discussie voor de gebiedsontwikkeling polder Waard Nieuwland te komen. Er is niet goed nagedacht over de herontwikkeling van het gebied.

Masterplan Havenvisie Den Oever
De fractie mist een goede communicatie tussen college en betrokkenen. Jip Pankras verzuchtte: “Ik zie de discussie in de krant en vraag me af: wat heb ik de laatste weken aan informatie gekregen? Een wethouder die iets roept. Een ondernemer die iets roept. Het gaat dezelfde kant op als met het transformatorstation. Heeft men daar dan niets van geleerd?”
Goede open communicatie met alle betrokkenen is essentieel om tot aanvaardbare, breed gedragen oplossingen te komen.
Waardering was er voor de presentatie van de bedrijvengroep waarin duidelijk de potentie van hun plannen getoond werd. Het is een goede zaak dat de bedrijven duidelijk voor hun plannen opkomen. De dijkverhoging is als onafwendbaar aanvaard maar er zijn problemen met de gemeente. Er is geen overzicht hoe alles zal gaan verlopen.
Er werden duidelijke vragen gesteld:
• Komt de leefbaarheid in Den Oever in gevaar als de Dekamarkt verdwijnt?
• Is er met de huidige demografische ontwikkeling over twintig jaar nog een Den Oever?
• Projecteren we niet op een toekomst die aan het afkalven is?
Antwoorden zijn moeilijk te geven.

Duidelijk is dat economische winst uit de haven moet komen. Daartoe zal een herijking van de functie van de haven moeten plaats vinden. Er zal een toekomstbestendig, integraal plan moeten komen. Dat wordt in het voorliggende voorstel gemist.

Transformatorstation
De heer Sepers, vertegenwoordiger van de omwonenden, spreekt zijn zorgen uit over de verdere ontwikkelingen. Zijn brief aan het college is beantwoord, hetgeen niet bij de fracties bekend is. Daarin schrijft het college dat er geen beperkingen aan de verkenner zijn opgelegd betreffende de locaties en dat er meer tijd gegeven wordt om tot een eindverslag te komen. Daarna is er niets meer vernomen: “Sinds de benoeming van verkenner is het oorverdovend stil. We zijn het initiatief kwijtgeraakt omdat er vanuit de verkenner niets gehoord wordt.”

De heer Sepers en de groep 'Houdt de dorpen groen' krijgen het advies om zelf contact op te nemen met de heer In 't Veld en een afspraak voor een gesprek te maken.
Veel vertrouwen in een goede aanpak heeft de fractie niet omdat het verkenningstraject buiten de raad om gaat. Is de hele procedure van de verkenner niet ingegeven om straks, wanneer de bezwaren komen, bij de Raad van Staten een goede indruk te maken met gevolgde procedures?

De fractie zal raadsvragen stellen over de voortgang van het verkenningstraject.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: