3 Havo in de Kas
Uitgegeven op 13-02-2013 om 16:35  |  link  |  bewaar  |  print

MIDDENMEER - De leerlingen van 3 Havo van SG Wiringherlant zijn op bezoek geweest bij kwekerij Barendse-DC in het glastuinbouwgebied Agriport A7.

De leerlingen van het derde jaar moeten voor leerjaar vier een profiel kiezen. Profielen zijn richtingen als techniek, gezondheid, economie of cultuur. Om een goede keuze te kunnen maken neemt SG Wiringherlant de jongens en meiden mee de praktijk in. Dat blijkt een goed idee.De jongeren kijken hun ogen uit in de kas van Barendse-DC. Ze hadden niet gedacht dat in een modern glastuinbouwbedrijf, naast teelt en biologie, ook techniek, energie, administratie en planning voor mooie uitdagingen en fulltime banen zorgt. “Ik rij elke week wel een keer over de A7 met m’n vader. Dan zie ik die kassen. Maar wat hier binnen allemaal gebeurt, heb ik nooit geweten. Toch wel mooi dat ik dat nu weet”. “Dat ze bij Agriport A7 tomaten en paprika’s telen, wist ik wel. Maar dat de tuinders hier ook stroom verkopen, was echt nieuw voor mij”.

Behalve informatief, is het ook gezellig in de paprikakwekerij. Onder het genot van een drankje, luisteren de leerlingen naar een enthousiast verhaal van tuindersvrouw Petra Barendse. Na de presentatie neemt zij de jongeren mee de kas in en bekijken zij de energieruimte waar enorme motoren o.a. stroom opwekken. De waterruimte laat zien hoe pompen zorgen voor hergebruik van water. “De duurzame wijze van telen is een eye-opener voor een heleboel jongelui”, merkt Barendse op. Met haar bedrijf Bezoek Agriport is de tuindersvrouw inmiddels gewend om bezoekers in de kas te ontvangen en te woord te staan. “Ontzettend leuk om de Havoscholieren hier te ontvangen. Volgend jaar is Wiringherlant weer welkom hoor!”, aldus Petra Barendse.

Een aantal leerlingen maakt van de gelegenheid gebruik om te solliciteren voor een zaterdag- en vakantiebaantje in de kas. Zij laten naam en e-mailadres achter bij de kwekerij en zien er naar uit om in hun vrije uurtjes paprika’s te gaan oogsten. Naast interesse in techniek en natuur was die er ook voor economie. Ze wilden graag weten wat ze konden verdienen.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi linea Sol 5drs
€ 5.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Fok Kuut voor Smultaria - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...