Verzoek 'pijn' motorcrossers samen te delen
Uitgegeven op 20-02-2004 om 13:35  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERMEER - Het gemeentebestuur van de Wieringermeer is in de bres gesprongen voor de vele honderden motorcrossliefhebbers in de regio. Het college heeft alle gemeenten in de Noordkop verzocht om voor de komende jaren een tijdelijke locatie binnen de eigen gemeentegrenzen toe te staan, waar enkele malen per jaar een motorcross kan worden gehouden.

Dit totdat er - waarschijnlijk in de Wieringermeer - een definitief regionaal crossterrein is gerealiseerd. De gemeenten is gevraagd voor 1 april te reageren. Burgemeester F. Spekreijse van Wieringermeer is de afgelopen weken langs zes van de acht overige gewestgemeenten (alleen Den Helder en Texel niet) getogen, om te pleiten voor een oplossing voor de motorcrossers die al ruim vijfentwintig jaar als verstotenen door de lokale overheid van plek naar plek worden gedreven. ,,Want ook een motorclub hoort zijn plek te hebben, zoals een voetbalclub en een tafeltennisclub ook een plek hebben.''

Reeds vorig jaar waagde Spekreijse een poging 'het lot van de motorsportverenigingen te lenigen' door de komen tot een roulerende locatie als voorbereiding op een definitieve plek, waarvoor in het later dit jaar vast te stellen Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord een zoeklocatie langs de A7 in de gemeente Wieringermeer is opgenomen.

Volgens het college van Wieringermeer vormen twee of drie crosses per jaar in elke gemeente een goede oplossing voor het 'probleem motorcrossers'. Zonder dat een bepaalde gemeente of specifieke woonomgeving overmatig wordt belast qua geluid of parkeren.

Destijds reageerden slechts twee gemeenten. Wieringermeer probeert het nu opnieuw, nadat het onderwerp eind vorig jaar door de collegepartijen in Anna Paulowna weer op de agenda gezet werd. De respectievelijke raadsleden Th. Meskers en H. Baltus pleitten tijdens een commissievergadering voor een crossterrein in hun gemeente. De Polderse politici werden daarbij geconfronteerd met achthonderd handtekeningen van jonge crossers die nu voor een (legale) training of wedstrijd naar Amsterdam, Texel of Friesland moeten.

Volgens beide Polderse fracties is het niet langer te verkopen om de groep motorcrossliefhebbers in de kou te laten staan. ,,Gemeenten in de regio schuiven de kwestie als een hete aardappel door op elkaars bordje'', aldus Meskers. Baltus wees opnieuw op het gevaar van wildcrossen dat in toenemende mate op de loer ligt.

Door de frequentie van de crosses per gemeente beperkt te houden en door een goede locatiekeuze, is het wellicht mogelijk deze sport binnen de geluidsnormen te laten plaatsvinden, stelt burgemeester Spekreijse. Die in zijn eigen gemeente hier goede ervaringen mee heeft opgedaan. Daarmee doelt hij op de door landbouwer K. Klok beschikbaar gestelde crossplek aan de Klieverweg in Slootdorp. Klok heeft zijn permissie echter inmiddels ingetrokken daar hij de (parkeer)druk te groot vond worden en de bezoekers schade aan zijn gewassen aanbrachten. Zodat er thans ook in de Wieringermeer geen plek meer is voor de motorcrossers.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Wieringer historie:
Cor Kroon - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...