Rondje om
Uitgegeven op 04-10-2012 om 17:03  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Fotograaf Henk-Jan Wittink ging even een rondje om met zijn fototoestel. Gewoon even op Wieringen een rondje rijden, er is altijd wat te zien. Het maïs moet van het land maar het is te nat. In de haven is het op een paar enkele boten na verlaten. En dan kom je thuis met een schol van ruim een kilo. En een bijzondere ontmoeting met een geëmigreerde Wieringer.Henk-Jan Wittink: 'Toen ik mijn erf op zou stappen stopte er een fietser. Hé, jij maakt toch Wieringernieuws? ik ben Homme Lont uit Canada!'

Een gesprek volgde. Homme is veertig jaar geleden naar Canada vertrokken. Hij praat nog steeds vloeiend Wierings, dat verleer je nooit. Inmiddels is hij 64 jaar, hij werkt in Canada als vrachtwagenchauffeur (rijdt 3700 kilometer per week) en is nu dus een paar weken op vakantie op Wieringen in de boerderij 'Op de Hoogte' op Westerklief in wat vroeger zijn ouderlijk huis was. Homme maakt zijn rondjes hier op de fiets. "In dat nieuwe stuk achter de Slingerweg raak je de weg kwiet, van de week kwam ik bij André Kok vandaan, déér is het veul verangderd, is allegaar nieuw voer mij. De rest van Wieringen is hetzelfde bleven". Hij mag een auto van zijn schoonzuster gebruiken maar de smalle wegen zijn hier toch anders dan de wegen in het immense Canada, dat is Homme niet meer gewend. Verleden week heeft hij nog wel een rijtour met zijn neef en oomzegger Fred gemaakt. Het verbaasde Homme dat overal waar hij met Fred kwam oude trekkers stonden.

De laatste keer dat Homme Lont op Wieringen verbleef was tien jaar geleden toen zijn broer Jan Pieter overleden was. Homme weet gelukkig nog veel van vroeger te herinneren. Tante Trijn in de Aurora Bar, zijn broer ging daar zondags altijd als laatste de deur uit en moest dan een paar uur later bij Tjebbe Wigbout beginnen op Zandburen.

Even later stopt John van Mook. Als Henk-Jan hem voorstelt vertelt Homme:"Ik hew met je vader Eddy gerijlest bij Maarten Beukema. Eddy zat achterin, toen er een kerel zien autobangd met een fietspomp oppompte wees Eddy naar zien voerhoofd. Die vent kwaad achter Maarten an rije. Maarten stoppen en een heftige scheldpartij viel hem ten deel. Maarten verblikte of verbloosde niet, die wist niet wat er an de hangd was!"

Homme gaat volgende week weer naar Canada maar hij verzekerde ons dat hij daar niet zonder Wieringernieuws kan en of wij daar maar alsjeblieft mee door blijven gaan. Dat beloven we Homme.


En toen moest onze fotograaf zijn 'visjes' schoonmaken, o ja een aansteker is ongeveer acht centimeter, eet smakelijk...


Een goed teken, de mannen zijn naar zee, dan komen ze met vis terug, het liefst veel!

Ook hiervoor ging Henk-Jan even een rondje om, wat is er mooier dan de rust op het voormalig Zuiderzee eiland? Antwoord: 2 rondjes.Kom ook eens 'kieken' op Wieringen? Het is er een pracht zeggen ze!

Het moet er af, maar nu lukt het even niet.

Uiteraard zijn de duiven paraat om de gevallen korreltjes op te pikken.

(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Te koop Mitsubishi Lancer Stationwagen 1.6 Sport
€ ,-

Wieringer historie:
Klieftstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...