Jaarvergadering Historische Vereniging Wieringen, een genot
Uitgegeven op 22-03-2012 om 23:12  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Het uitgebreide verslag volgt weldra, maar de jaarvergadering van de Historische Vereniging Wieringer is een genot om te mogen meemaken. Dat komt ook vooral door de prachtige films van Piet Kraan. Het is ieder jaar weer genieten van de oude beelden.


Voor de pauze een zwartwit film gemaakt door de heer Maaskant. Opgenomen in 1939 en tijdens de oorlogjaren, voorzien van commentaar van Piet Kraan. Zandburen, op de achtergrond de kerktoren. Deze film bevatte ook beelden van de bevrijding, wegtrekkende Duitsers (met onze paarden en fietsen) en beelden van de wielerbaan. Veel bekende gezichten kwamen in beeld.

Piet Kraan en Jaap Breet, al 75 jaar vrienden en samen regelen zij de mooie filmvertoningen tijdens de jaarvergadering.

Zo'n 100 bezoekers op de vergadering. Links staat voorzitter Gerard Numeijer met de microfoon, rechts zitten de leden in de Parkzaal van De Harmonie.

De vereniging draait goed, "In deuze barre tijde wordt de contributie niet verhŰŰgt..." aldus de voorzitter. Deze stelling verdedigde hij zo'n tien minuten, overbodig, iedereen was het daarmee eens. De financiŽn zijn gezond en om te voorkomen dat de minder draagkrachtige leden afzeggen (helaas toch al gebeurd) is de contributie laag. Daar krijgen de mensen wel wat voor. De agenda werd vlot doorgenomen. De meeste punten stonden al uitvoerig beschreven in het clubblad. De FinanciŽn werden prompt goedgekeurd door de controlecommissie. Volgens de voorzitter rijdt de penningmeester al vele jaren in dezelfde auto, het geld is volgens Numeijer in de Parklaan dan ook in goede handen. De rondvraag leverde geen priemende vragen op. Wel een paar opmerkingen, of de mensen toch ook eens iets vaker naar Parkzicht wilden komen waar de vereniging een permanente ruimte bezit met daar de collectie. Op de vraag of er een herdruk komt van het eerste 'Winkeltjesboek' was de penningmeester duidelijk, "Dit is financieel onverantwoord". Het tweede winkeltjesboek is in de maak, het Horeca boek over alle hotels, cafť's en restaurants op Wieringen laat daarom nog op zich wachten. De voorzitter eindigde de vergadering met de oproep om toch alsjeblieft te helpen om samen de activiteiten in de toekomst te kunnen voortzetten. Hierna draaide Piet met hulp van Jaap de films. Na de films bedankt Gerard iedereen voor hun komst en werd Jannes Bosker nog even tegen het licht gehouden. Met een paar sappige anekdotes eindigde de vergadering.

De foto's zijn in het donker gemaakt van het filmscherm, daarom helaas niet altijd even duidelijk, hiervoor onze excuses.


Na de pauze een kleurenfilm gemaakt door Piet Kraan, zijn eerste 1960, op deze film werd de opening van het Lutje Paviljoen in beeld gebracht, maar ook de Kermis. Hier een foto gemaakt van de film (daarom helaas niet zo scherp) tijdens de eerste deun op maandag in Hotel de Haan.

De eerste Braderie in 1960, helaas onscherp op de foto (had je maar moeten komen kijken!) Jo en Bets Takes achter hun kraam met textiel. Op de film kwam de ronde van Noord Holland op de racefiets ook nog even voorbij.

Kent u ze nog?

Vroeger stonden de botsauto's van Sipkema naast Cinema De Haan, in zwartwit.

Toen was de Kermis groot en werd druk bezocht. Een supersnelle attractie voor die tijd de Calypso, gefilmd vanaf het dak van Cinema De Haan.

Brommerrace op het Succes terrein naast het eigen gebouw van de Laatste Eer. Gewonnen door Gert van Zoonen. Piet Kraan vertoonde ook beelden van een autocross met twee Wieringer coureurs, Zwarte Theo (Boersen) en Kees Sterevita (Lont).
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...