Monumenten
Uitgegeven op 12-02-2012 om 15:14  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Het Peilschaalgebouw in Westerland. Vanaf deze week lichten wij bijzondere gebouwen uit in een nieuwe serie artikelen genaamd 'Monumenten in Hollands Kroon".


Het pand dateert uit het eind van de negentiende eeuw. Op het gebouwtje is een windwijzer van siersmeedwerk te zien met het jaartal 1919 erop. Op de haven van Den Oever staat precies zo'n zelfde huisje. De huisjes zijn gebouwd met het oog op de aanleg van de Zuiderzeewerken.

Interieur

In het interieur bevindt zich de vlotterinstallatie, met behulp waarvan het waterpeil werd vastgesteld. Ongeveer tien meter voor de kust staat een houten verticale constructie met daaraan een blauw geëmailleerde peilschaal, welke eveneens onder de bescherming valt.

Waarde

Het peilschaalgebouw is van architectuurhistorische betekenis omwillen van de gave hoofdvorm, het materiaalgebruik en de vrijwel gave detaillering. Het is een zeldzaam voorbeeld van dit bouwtype.

Het gebouw en de bijbehorende peilschaal zijn van sociaalhistorische betekenis als elementen uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Noord-Holland, in het bijzonder de controle van de waterstand ten behoeve van de dijkbewaking.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws: