Hollands Kroon heeft gemeentewapen
Uitgegeven op 02-03-2012 om 10:58  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft haar fiat gegeven aan het ontwerp van het nieuwe gemeentewapen. Het wapen gaat de ambtsketen van de nieuw te benoemen burgemeester sieren, maar ook de oude gemeentewapens van de vier fusiegemeenten krijgen een plekje.

Gemeentewapens hebben dikwijls een historie. Zo werden de rotganzen in het wapen van Wieringen al in 1643 gebruikt. Rotganzen kwamen in die tijd veel voor op Wieringen en zijn een symbool het voormalige eiland. Rotganzen zijn ook het symbool van trouw.
Een dergelijke historische achtergrond heeft het nieuwe wapen van Hollands Kroon niet. Verschillende raadsleden vroegen naar de betekenis. Johan Paul de Groot (ChristenUnie): ,,Het is een hartstikke leuk plaatje, maar wat betekent het?’’
Wethouder Theo Meskers: ,,Het wapen is gebaseerd op de naam.’’

Elbert Volkers (PvdA) deed de suggestie om ook de gemeentewapens van de vier oude gemeenten toe te voegen aan de ambtsketen. Dan komen de oorsprong en de voorgeschiedenis van Hollands Kroon tot uiting. Burgemeester Theo van Eijk vond dat een goed idee: ,,Het idee, om de wapens in de keten terug te laten komen, is een goede suggestie.’’. Ook wethouder Meskers en de andere raadsleden stonden er welwillend tegenover.


De wapens van de vier fusiegemeenten krijgen een plekje op de ambtsketen
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 benzine Aspiration
€ 14.745,-

Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Algemeen nieuws: