EERSTE VAN 12 WINDMOLENS IN DE WIERINGERMEER STAAT OVEREIND
Uitgegeven op 06-06-2002 om 17:22  |  link  |  bewaar  |  print

WindmolenWieringermeer - De eerste in een reeks van twaalf windmolens aan de Oudelandertocht in de Wieringermeer is deze week opgebouwd. De bedoeling is dat ze eind augustus allemaal klaar zijn.
Inmiddels zijn ook vergunningen ontvangen voor de bouw van windmolens langs de Groettocht en de Waardtocht. Als die allemaal klaar zijn ligt er een uitgestrekt lint van windmolens langs de gehele westelijke rand van de Wieringermeer vanaf de A7 tot het Amstelmeer.
De serie molens die momenteel gebouwd worden staan langs de Oudelandertocht en de Waterkaaptocht. Samen met die van de Groettocht en de Waardtocht moeten ze straks 54 megawatt aan stroom opleveren. Op jaarbasis moet dat een reductie van 46.000 ton kooldioxide tot gevolg hebben en een aardgasbesparing opleveren van 36 miljoen kubieke meter, hetgeen overeenkomt met het energieverbruik van 41.000 huishoudens. De stichtingskosten van de vier parken samen bedragen ruim 65 miljoen euro.

Rustig tempoDe molens aan de Oudelandertocht worden zo'n tachtig meter hoog. De gondel, waaraan de drie wieken zijn bevestigd, weegt maar liefst 56 ton en meet tien bij drie bij vier meter. De masten van de molens hebben aan de voet een doorsnee van vier meter. Per molen moet 1,65 megawatt worden geleverd. Alle twaalf bij elkaar zijn ze dus goed voor bijna twintig megawatt. Verwacht wordt dat in juli de eerste molens gaan draaien. De wieken, met een diameter van 66 meter, draaien met een snelheid van 19 of 23 toeren per minuut. ,,Voor dit soort molens een heel rustig tempo'' aldus Gerard van der Steen, projectmanager van Nuon.
Onder de windturbines komt een zeskantig betonnen fundatieblok met een doorsnede van ongeveer twaalf meter en een dikte van anderhalve meter. Onder het fundatieblok komen twaalf betonnen heipalen met een lengte die varieert van 14 tot 24 meter. Voor het bouwen en exploiteren van het totale windplan wordt een betonweg aangebracht van dertien kilometer lengte met een breedte van vier meter en een dikte van 240 mm. Deze weg wordt door de agrariërs tevens gebruikt voor de aan- en afvoer van landbouwproducten op het land.

De opgewekte duurzame energie wordt, via een schakel-/inkoopstation in het windplan zelf, getransporteerd naar hoogspanningsstations van Nuon in de omgeving en van daaruit gaat het naar de gebruikers.
Medio 2003 zullen alle vier de windparken in bedrijf zijn.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Den Oever Hofstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...