TOCH ROOFMOORD OP VADER EN DOCHTER IN EQUADOR
Uitgegeven op 30-07-2003 om 18:09  |  link  |  bewaar  |  print

Sao Paulo - De dood van de Noord-Hollandse politieman John Kleimeer (42) en zijn 10-jarige dochter Minke verleden week in Ecuador is vrijwel zeker toch een roofmoord geweest en geen ongeluk, zoals de lokale politie vermoedde. De dader zou een veertien jarige jongen zijn, die is nu gearresteerd.

De jongen, afkomstig uit het gebied waar vader en dochter wandelden, heeft bekend zijn slachtoffers te hebben neergeknuppeld met een zware boomtak. Dit meldt kolonel Carlos Suarez, hoofd van de Nationale Politie in Latacunga.

Donderdag twijfelde Suarez openlijk aan het nieuwsbericht van de tv-zender Ecuavisa waarin werd gemeld dat het een dubbele roofmoord betrof. Suerez hield vast aan een fataal ongeluk. Hij baseerde zich op de uitkomsten van de autopsie. De doktor concludeerde dat de schedelbreuken die beiden hadden opgelopen het gevolg waren van een val. Nu blijken dat die veroorzaakt te zijn door klappen van een boomstam, die Kleimeer kort ervoor had gebruikt als wandelstok.

Kleimeer-die op Curação gestationeerd was bij het Recherche Samenwerkingsteam Nederlandse Antillen en Aruba-vierde vakantie in Ecuador met zijn gezin. Uit nieuwe politie-informatie is nu duidelijk geworden, dat vader en dochter samen met andere toeristen een excursie maakten naar een meertje in de krater van een vulkaan op circa 4000 meter hoogte. Tijdens de afdaling te voet scheidde het stel zich af van de groep. Ogenschijnlijk omdat vader nog meer wilde zien. Daarbij passeerden zij het huis van de dader.

De jonge arrestant vertelde dat hij zich heeft aangeboden als gids, maar dat hij in werkelijkheid geïnteresseerd was in de rugzak en de digitale camera. Hij liep enige tijd met zijn slachtoffers mee. Toen vader bij een steile afdaling de 'wandelstok' weggooide, pakte de dader deze op en overrompelde de man door hem van bovenaf met harde slagen op het achterhoofd te slaan. Hetzelfde lot viel Minke later ten deel.

Na zijn daad sleepte de jongen de lichamen naar een lager gelegen riviertje en ging er vandoor met de bezittingen. Uit zijn verhoor twee dagen na het misdrijf kwam een zeer onsamenhangend verhaal los. Na aandringen gaf hij het misdrijf toe en de politie heeft de rugzak en de camera bij zijn bezittingen teruggevonden.

Het politieonderzoek is nog niet afgerond. Uitgezocht wordt of er medeplichtigen zijn. De Nederlandse ambassade wil geen mededelingen doen, maar bevestigt de arrestatie en het motief van het misdrijf. Kleimeer werkte voor zijn overplaatsing naar Curação onder meer bij de voormalige rijkspolitie in de Wieringermeer.

De lichamen van John Kleimeer en zijn dochter Minke zijn inmiddels overgebracht naar Nederland. John en Minke zijn opgebaard in Uitvaartcentrum De Horizon in Hippolytushoef. Zaterdagmiddag vindt de crematie plaats in crematorium Schagerkogge in Schagen.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Hoekje Hippo - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...