Wieringer Natuurnieuws, door Wim Tijsen
Uitgegeven op 22-02-2010 om 15:45  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Wadvogeltelling – IJssurfende scholeksters en eerste grutto’s. De maandelijkse wadvogeltelling leverde gisteren, ondanks ijs onder de kust, toch redelijk veel vogels op. Rond het Normerven verbleven 2.200 scholeksters, evenals bij het Schor van Den Oever ruim 1.000. Het was een mooi gezicht. Want met het opkomende water kwamen de vogels op ijsschotsen voorbij drijven.‘IJssurfende’ Scholeksters bij het Normerven, noord van Hippolytushoef – Foto Otto de Vries

Andere opvallende zaken waren de grutto’s en kluten bij Den Oever. Bij de telling in januari liepen er ook al 34 grutto’s en ruim 300 kluten. Dat zou je zo een, twee, drie niet verwachten van deze vogels midden in de winter. Maar op het wad vinden ze altijd open plekken en voedsel langs de vaargeulen. De grutto’s zijn IJslandse grutto’s. Wieringen is de noordelijkste overwinteringplek voor deze ondersoort van onze gewone grutto. Hetzelfde geldt voor de tureluurs, waar er eveneens enkele 100-den van verbleven. Dit zijn IJslandse tureluurs die iets groter zijn en beter tegen de kou kunnen.

In de Hoelmerkoog liep een kleine zilverreiger. Het gaat goed met de witte reigersoorten. Ook de grote zilverreiger liep deze winter rond Westerland en De Haukes rond te stappen in de sneeuw.


Kleine zwanen op trek in V-formatie bij Den Oever – Foto Otto de Vries

Als toetje kwamen er in twee groepen een kleine 100 Kleine zwanen joelend vanuit het westen naar het oosten overvliegen in een prachtige V-formatie. Dit zijn vogels die duidelijk op trek zijn vanuit Engeland naar Duitsland, ten teken dat het voorjaar er echt aankomt!

Wim Tijsen, Wetlandwacht Vogelbescherming, Westerland
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 9.880,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
Den Oever Oeverdijk 10 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...