Hollands Kroon herdenkt op 4 mei
Uitgegeven op 02-05-2022 om 14:33  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Op woensdag 4 mei herdenken we alle inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In Hollands Kroon worden vijf herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. U bent van harte welkom deze herdenkingen bij te wonen.

18:30 uur: Hippolytushoef: Hippolytuskerk
19:00 uur: Nieuwe Niedorp: De Koppeling
19:30 uur: Wieringerwerf: Cultuurschuur
19:30 uur: Wieringerwaard: Witte kerkje aan de Trambaan
19:45 uur: Anna Paulowna: Molenvaart 120

Democratie komt met een verantwoordelijkheid
Elk jaar wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema geformuleerd dat als inspiratie dient voor organisatoren van herdenkingen en vieringen. Het jaarthema is 'Vrijheid in verbondenheid'.

"In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat blijkt bijna twee jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan - persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang lijken niet altijd verenigbaar. De komende tijd kunnen we elkaar hopelijk weer meer ontmoeten. Maar het feit dat we weer bijeen mogen komen, betekent niet automatisch dat we ons ook verbonden voelen. Wat zijn de spanningen die hierdoor worden opgeroepen en hoe gaan we daarmee om? Het jaarthema is dan ook 'Vrijheid in verbondenheid'. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft historicus Annelien de Dijn, hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, gevraagd om de jaarthematekst te schrijven. Eerder schreef zij het prikkelende Vrijheid: een woelige geschiedenis, over vijfentwintig eeuwen vrijheidsbegrip. De recente geschiedenis van de term 'vrijheid' neemt ze nu als uitgangspunt om te onderzoeken hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog." (Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
De jaartekst van Annelien de Dijn leest u op www.4en5mei.nl

De programma's van de verschillende comite's

Wieringen

HIPPOLYTUSHOEF - Corona maakte het twee jaar achtereen niet mogelijk, maar nu mag de dodenherdenking van de oorlogsslachtoffers weer plaatsvinden. Om 18:30 uur vangt de jaarlijkse ceremonie aan in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein te Hippolytushoef.

De ceremonie kan op de gebruikelijke manier worden bijgewoond, maar is ook live te volgen via Youtube.

Het thema van de herdenking is dit jaar 'Naar huis'. Toen Nederland bevrijd werd in 1945 was nog ruim een kwart van de Nederlandse bevolking niet thuis om de Canadezen toe te zwaaien. De meesten van hen waren geëvacueerd, gedeporteerd of ondergedoken. Zij keerden onder meer terug van tewerkstelling in Duitsland, uit concentratiekampen en van onderduikadressen.

Hoewel de oorlog over was en de bezetter was verdwenen, doemden zich op weg naar huis nu andere vraagtekens op. Want waren al hun familieleden er nog wel? En stond hun huis er nog of was het ingenomen door andere mensen? Daarnaast was de terugreis in sommige gevallen een helse tocht. In het verwoeste Duitsland reden namelijk weinig treinen en de wegen waren slecht wat de uiteindelijke terugkeer alleen maar bemoeilijkte. Terwijl het verlangen om terug te keren zo groot was.

Voor degenen die terug kwamen was het een extra klap om te horen dat familie en of vrienden overleden waren. In sommige gevallen hoorden zij pas na maanden speuren dat hun familie een deportatie naar een strafkamp of een arrestatie van de Duitse bezetter toch niet overleefd hadden. Ook werden de 'teruggekeerden' onaangenaam verrast omdat hun huis of inboedel compleet verdwenen was. In de meest schrijnende gevallen kwamen ze erachter dat de spullen die zij hadden toevertrouwd aan bekenden, waren doorverkocht of vervreemd omdat niemand meer op de terugkeer van hen had gerekend.



Tijdens de herdenking wordt hierbij stilgestaan met het verhaal van Jan (tewerkgesteld in Duitsland), Lotty (komt terug van een strafkamp) en Paul (ondergedoken en nu op zoek naar zijn dochter Ditte). Elk van hen ervaart op eigen wijze de terugreis en thuiskomst met soms hartverscheurende verhalen.

Actueel
Helaas is het toneelstuk ook in onze tijd nog actueel. Zo komt de situatie van de vele gevluchte Oekraïners angstvallig overeen met het opgevoerde stuk. De mensen die daar inmiddels teruggekeerd zijn, treffen in hun woonplaats ook de verwoestingen van hun huizen aan en hebben het verlies van nabestaanden moeten ervaren. En er zijn meer brandhaarden in de wereld die nog altijd dezelfde gelijkenis vertonen. Voorafgaand aan deze avond wordt hier dan ook bij stilgestaan.

Na het spel zal wethouder Meskers een woord richten tot iedereen. Vervolgens worden alle namen genoemd van de oorlogsslachtoffers die onder de Wieringer bevolking zijn gevallen, de geallieerde slachtoffers die op Wieringen zijn overleden en de Wieringer slachtoffers die in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Voor ieder wordt een kaars aangestoken.

Na de bijeenkomst vangt de stille tocht aan om 19:30 uur naar de begraafplaats Zandburen, via Kerkplein, Kremersweg en Noorderlaan. Om 20:00 uur volgt de 2 minuten stilte. Voorafgaand blaast trompettist Dirk Bak de taptoe.

Daarnaast zullen de veteranen, wethouder Theo Meskers en belangstellenden kransen en bloemen leggen bij de graven van de oorlogsslachtoffers. Zij worden daarbij bijgestaan door scouts van Corvus Corone.

Het Museumkoor Oosterland zal in de Hippolytuskerk en op de begraafplaats Zandburen de ceremonie muzikaal omlijsten.

Nieuwe Niedorp

19:00 uur: Het programma start in de Koppeling, Koperwiek 30 in Nieuwe Niedorp. Hier worden korte toespraken gehouden.
19:40 uur: Start stille tocht naar het monument.
20:00 uur: Twee minuten stilte en kranslegging door burgemeester Rian van Dam

Na afloop ontmoeting in de kantine van de Camping (tegenover de brede school). Het comité hoopt de nieuwe film over Loesje te tonen.

Wieringerwerf

19:30 uur: Verzamelen bij de Cultuurschuur, Loggersplein 1.
19:40 uur: Stille Tocht vanaf de Cultuurschuur via Sternstraat naar monument onder begeleiding met 'doffe trom' van Creona.
Tijdens de gang naar monument luiden de kerkklokken. Creona speelt koralen bij het monument.
19:59 uur: Creona speelt de Last Post.
20:00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door afblazen via hoornsignaal.
20:03 uur: Onder muzikale begeleiding wordt het Wilhelmus gezongen door allen samen met de kinderen van de basisscholen.
20:05 uur: Toespraak door Sylvia Buczynski, raadslid van de gemeente Hollands Kroon
20:10 uur: Kranslegging door Sylvia Buczynski samen met kinderen basisschool, gevolgd door bloemlegging veteranen, scouting en aansluitend aanwezigen.
20:15 uur: Einde herdenking.

Wieringerwaard

De Muziekvereniging Wieringerwaard organiseert dit jaar samen met het 4 Mei Comité een sfeervolle herdenking, met aandacht voor de situatie in de Oekraïne.

19:30 uur: Verzamelen bij het Witte kerkje aan de Trambaan, voor een wandeling naar de begraafplaats.
19:50 uur: Aankomst Begraafplaats Iepenlaan.
20:00 uur: Officiële herdenking en toespraken met aandacht voor Oekraïne en een woord van herdenken en kranslegging door wethouder Theo Groot.
20:45 uur: Start Herdenkingsconcert met aandacht voor verleden en heden.

Het orkest van Muziekvereniging Wieringerwaard geeft een gepast herdenkingsconcert in de tot Concertzaal omgebouwde gymzaal aan de Populierenlaan 23a. Muziek van o.a. Soldaat van Oranje zal te gehore worden gebracht.

Bezoekers van de herdenking bij de begraafplaats aan de Iepenlaan zijn zo in de gelegenheid om ook naar het concert te komen. Er zal deze avond extra aandacht zijn voor de situatie in de Oekraïne.

De Concertzaal gaat om 20:30 uur open en om 20:45 uur start het concert. Toegang is gratis.
Aangezien het vermoeden is dat er meer belangstellenden zijn dan het aantal bij het concert beschikbare zitplaatsen wordt men aangeraden om van tevoren via www.muziekverenigingwieringerwaard.nl een gratis zitplaats voor het concert te reserveren.

Anna Paulowna

19:45 uur: Stille tocht vanaf de Molenvaart (stille kant) 120 naar het monument. Bij aankomst staat Breeze Harmony te spelen.
19:57 uur: Trompettist speelt het signaal taptoe
20:00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus.
Speech en kranslegging door wethouder Mary van Gent. Daarna worden door verschillende organisaties bloemen gelegd.
Afsluitend wordt iedereen uitgenodigd een korte dienst in de kerk te volgen.
De dienst bestaat uit 4 à 5 liedjes door een koor, een gedicht door een kind en een oorlogsverhaal uit 1e hand.
21:00 uur: De dienst is afgelopen en wordt traditioneel beëindigd met het Wilhelmus op het orgel.
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
01-06-2024 Dirk is op zoek naar pulleker
01-06-2024 Het is weer zover, hardlopen in ‘t Wierholtbos
01-06-2024 Uitslagen Skuuf An
01-06-2024 Overleden mevrouw Broersen - Keijzer
01-06-2024 Let op: NL-Alert testbericht op maandag 3 juni rond 12.00 uur
01-06-2024 Opvang asielzoekers Wieringerwerf start later
31-05-2024 Wandelpaden naast de Nesseweg
31-05-2024 Vrijwilligersdag kasteel Radboud
31-05-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
31-05-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
31-05-2024 Rode Hoeden bezochten Sneek
31-05-2024 UPDATE Uitzwaaiontbijt Tour du ALS bij Dekamarkt
31-05-2024 Dijkstraat, Den Oever, het voorbeeld van volkswoningbouw uit de jaren 30
31-05-2024 De beste keuzes voor voedings supplementen
31-05-2024 Zondag 16 juni worden er weer 'Wie vaart er mee?'-vaartochten georganiseerd
31-05-2024 Kerknieuws
30-05-2024 Fikse uitbreiding hoofdvestiging Mook&Bakker
30-05-2024 De beste tips voor gezond aankomen in gewicht
30-05-2024 Personeel gezocht
30-05-2024 Groot transport OMF richting haven
30-05-2024 Actie voor KNRM Den Oever op IJsselmeer
30-05-2024 Wieringer Eiland Museum Jan Lont vanavond in televisie programma nu DONDERDAG 30 mei
30-05-2024 Noord-Holland stelt €76,4 miljoen extra beschikbaar voor woningbouw
30-05-2024 Zomers lied van Rob Makreel
29-05-2024 De ONEW maakt een nieuw zeil voor de Liburna van Millingen
29-05-2024 Avondvierdaagse tip Wieringer ijssalon
29-05-2024 Kinderen racen en stunten op mobiele pumptrack
29-05-2024 Gemeenteraad te gast in eigen huis
29-05-2024 Officiële eerste wand woongebouw Downdriehoek staat als een huis
29-05-2024 Bikkelen over het Wad en Lutjestrand tijdens Wieringer Obstacle Run
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws: