Exposities en musea
Uitgegeven op 27-02-2019 om 20:43  |  link  |  bewaar  |  printdinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Te land, ter zee, in de lucht

WIERINGERWERF - De Viltgroep van Vilten op Wieringen exposeert in de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

De Viltgroep bestaat uit 7 vrouwen. Zij komen maandelijks bij elkaar in de Viltschuur, het atelier van Siske Montsma, aan de rand van de Wieringermeer met uitzicht op Wieringen.
Op eigen wijze, vanuit een eigen invalshoek passen zij het vilten toe in hun werk om uitdrukking te geven aan het thema: land, zee en lucht.
Zij hebben zich o.a. laten inspireren door het landschap van Wieringen en de Wieringermeer, maar ook vooral door hun persoonlijke interesses en werkervaringen. Zoals één van de deelnemers die zich duidelijk laat inspireren door haar vorige werkomgeving in Artis, Amsterdam.
Dit heeft gezorgd voor een grote verscheidenheid in de expositie waarbij het thema en het maken van vilt de verbindende elementen zijn. Vilt gecombineerd met keramiek, natuurlijke materialen zoals takken en riet. Landschappen, dierenkoppen, zeewier etc. zijn te zien in zowel twee- als driedimensionaal werk. Het materiaal is o.a. fijne, gekleurde wol van het Merinoschaap, maar ook ruige wol direct uit de vacht van bijv. het Drents Heideschaap.
De expositie kan tot 29 maart dagelijks worden bezocht.

Vilten op Wieringen organiseert ook workshops. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.viltenopwieringen.blogspot.nl of bel met Siske Montsma 06 5533 7076.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.dagelijks

Expositie Atelier Scorlewald

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Atelier Scorlewald. De kunstwerken zijn met acrylverf en waterverf geschilderd. Elke deelnemer heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en is dan ook trots om het werk te laten zien.

Atelier Scorlewald bevindt zich aan de voet van de duinen in Schoorl en maakt deel uit van de zorginstelling Scorlewald aan Valkenlaan 14 in Schoorl.
In het Atelier worden verschillende kunstzinnige activiteiten aangeboden, zoals mozaïeken, vilten zijdeschilderen, linoleum snijden, muziek en biografisch werken maar ook een bezoek aan een museum en het kijken naar kunstafbeeldingen behoren tot de activiteiten. De deelnemers van het Atelier zijn 50-plus en komen hele of halve dagen naar het Atelier. Zij zijn grotendeels woonachtig op Scorlewald.

De expositie is tot 30 maart te zien.
Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Annie Wiersma-Smit uit Den Oever exposeert de komende maand haar schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Annie Wiersma-Smit is op Wieringen geboren en woont er nog steeds. Schilderen is altijd een hobby van haar geweest.
"In Parijs kocht ik kaarten met leuke poppetjes er op, die ik dan natekende en schilderde. Ik heb ook nog wat cursussen gevolgd. Toen ging ik bij Piet kippetjes kopen, zijn vrouw Truus Laan gaf schilderles. Ze maakte prachtige dingen. En ik ben bij haar op les gegaan. Mijn gewoonte was snel klaar zijn, maar dit ging niet op bij Truus. Er moest veel meer aan gedaan worden, zo zag het er ook beter uit. Ik heb veel van haar geleerd, maar helaas, Truus is er niet meer."Annie is doorgegaan met een clubje leerlingen. Ze helpen elkaar zoveel het kan. Op dinsdagmorgen komen ze bij elkaar voor de koffie, de koek, de gezelligheid en vanzelfsprekend het schilderen.

Al tien jaar organiseert galerie van Ewijcksluis iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.
De nieuwe expositie begint steeds op de tweede zondag van de maand vanaf 15:00 uur en wordt geopend door de exposant zelf. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met hapjes, drankjes en gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en te bespreken. En na de Kunst komt de excellente Kippensoep, die rond half zes wordt geserveerd met stokbroodjes en kruidenboter.

De expositie is na de opening op 10 maart tot 14 april dagelijks geopend. De toegang is vrij.dagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.zaterdag en zondag

Glas-in-loodkunst

HIPPOLYTUSHOEF - Gedurende de veertigdagentijd exposeert Marije Wolfswinkel met glasraamkunst in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Voor de protestantse kerkgemeenschap is dit een periode van bezinning; tijd voor zelfonderzoek en stilte. Christelijke kerkgenootschappen ondersteunen hun gedachtegoed bovendien al sedert de Middeleeuwen met ramen en raamkunst. Kerkgebouwen hebben daar vaak roem mee verworven. Zo heeft bijvoorbeeld de monumentale Grote of Sint-Janskerk in Gouda 72 gebrandschilderde ramen van diverse afmetingen en is alleen al daardoor publiekstrekker.

Exposeren van mobiele glas-in-loodkunst is geen sinecure. Gewicht en kwetsbaarheid spelen een rol. Niettemin kon Marije Wolfswinkel een beperkt aantal van zulke werken een plaats geven in de Hippolytuskerk. Zij werkt - niet ver van Wieringen - vanuit haar atelier 'Lichtraamtechniek' in Oudkarspel.
Al van jongs af aan geobsedeerd door kunst en na een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zag Marije uiteindelijk in Barcelona het ware licht: haar roeping. Na een opleiding aan de School van Glaskunsten in die Spaanse stad betrad zij de leerweg tot professioneel glazenier. In Nederland kreeg zij ook de kans om ervaring op te doen met uitdagende en eervolle opdrachten. Voor gebouwen, woningen, kerken etc. Daarmee absoluut meesterschap bereikend. Prachtige voorbeelden zijn te bewonderen in de Oosterkerk in Hoorn of de Allemanskerk in Oudkarspel.

De expositie loopt van 2 maart tot en met 22 april; tweede paasdag. Open op zaterdagen en zondagen van 13:30 uur tot 17:00 uur. Uitgezonderd de weekends van 9 en 10 en van 23 en 24 maart.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van rrn audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 7,00, kinderen € 4,50.dinsdag t/m zondag

Studio Charlotte

BERGEN - Charlotte Caspers exposeert in Museum Kranenburgh. In Studio Charlotte neemt de kunstenaar je mee langs haar verfijnde kunst en in haar wereld van kijken, onderzoeken en uitproberen. Uit alles spreekt haar fascinatie voor natuurlijke materialen.

Charlotte Caspers (Gent, 1979) studeerde kunstgeschiedenis en schilderijenrestauratie, maar het had ook natuurkunde of biologie kunnen zijn. Met bijna microscopische belangstelling bestudeert ze de natuur en ontleedt ze de processen die zich hier afspelen. In schilderijen en collages, maar ook in proefjes, probeersels en bijschriften doet ze verslag van haar onderzoek, dat nooit af lijkt. Naast haar eigen schilderijen maakt ze historische reconstructies, meest recent als expert in het televisieprogramma Het geheim van de Meester.Caspers woont en werkt in Bergen, praktisch naast het bos waar ze haar natuurlijke grondstoffen vindt. De kunstenaar gaat regelmatig live aan de slag tijdens Studio C workshops.

De tentoonstelling 'Studio Charlotte' is tot 5 mei te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).zaterdag en zondag

Verborgen Erfgoed

STROE - In het uutlid van Eilandmuseum Jan Lont vormen vitrines een prachtig decor van de expositie 'Verborgen Erfgoed': voorwerpen voor het merendeel uit eigen depot afkomstig, dus niet zichtbaar voor het publieke oog. Per vitrine gerubriceerd en mooi geëtaleerd tonen ze gebruiksvoorwerpen van velerlei snit uit voorbije tot lang vervlogen tijden. In de ontvangstruimte zijn de vitrines gevuld met onder andere poppen en ander kinderspeelgoed.


Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef, is tot 1 november op woensdag t/m zondag geopend van 13:00-17:00 uur.
Van 1 november tot april zijn de openingstijden op zaterdag en zondag van 14:00-16:00 uur.
De entree is € 4,00 voor bezoekers vanf 13 jaar, inclusief een kopje koffie, thee of limonade.

(advertentie)
Actueel...
14-10-2019 Programma
13-10-2019 Conceptbegroting aangeboden aan gemeenteraad
13-10-2019 Juro UnirekVZV verslaat ook Quintus, 24-19.
13-10-2019 Vroeg opstaan voor Formule 1 ontbijt in de Toko
13-10-2019 ZVV Succes De Kasteleen 1 - FC Pellor 1 4-5
13-10-2019 Voorstellingen Sinterklaas en de Betovering bij toneelvereniging Succes
12-10-2019 VZV verslaat Geel Zwart in het bekertoernooi
12-10-2019 Tonegido weet boeiend duel in winst om te zetten
12-10-2019 Griezelschool
12-10-2019 Regionale Vrouwen van Nu op stap
12-10-2019 Drie gewonden bij schietpartij
12-10-2019 Lantaarnpaal kapot? Maak een fixi melding
12-10-2019 De Bedrijvengroep Niedorp kiest wederom Ondernemer van het Jaar
12-10-2019 Wieringers in het buitenland
12-10-2019 Zoeken naar overboord gesprongen visserman gestaakt
11-10-2019 Op stap in Hollands Kroon
11-10-2019 Exposities en musea
11-10-2019 Getijdenenergiebedrijf Tocardo wederom bankroet
11-10-2019 Het licht gaat uit bij v.v. Succes
11-10-2019 TT Isle of Man themamiddag in cafĂ© De Kasteleen
11-10-2019 Animatiefilm 'Corgi'
11-10-2019 Sven staat op de eerste plaats, u kunt nog stemmen om deze plaats te behouden
11-10-2019 Tutto is vernieuwd, oktober is woonmaand bij Tutto Woonstijl
11-10-2019 Sfeervolle afsluiting buitenseizoen met vuurwerkshow
11-10-2019 Cheque Rotary voor gezamenlijke vrouwenverenigingen
11-10-2019 Foto van het weekend, uit de oude doos
10-10-2019 Concert ten bate van herdenkingsstenen Joods Werkdorp
10-10-2019 Afsluitdijk (A7)volledig afgesloten voor spoedwerkzaamheden
10-10-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
10-10-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
(advertentie)
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Mitsubishi Outlander 2.0 invite plus
€ 4.495,-

Wieringer historie:
Aan boord WR1 1974 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...