DUIKERS VINDEN NEDERLANDSE ONDERZEEBOOT TERUGUitgegeven op 10-07-2002 om 12:34 |
link |
bewaar |
printMiddenmeer -
Gehandicapte duikers van de Noord-Hollandse organisatie IAHD hebben vorige maand voor de oostkust van Maleisi het wrak teruggevonden van de Nederlandse onderzeeboot O20. Het schip werd in december 1941 door de Japanners tot zinken gebracht.
Van de opvarenden werden 32 mensen gered. Zeven marinemensen, onder wie de commandant, vonden de dood.De expeditie van zeven duikers, onder wie drie minder validen, werd geleid door Klaas Brouwer uit Middenmeer. Hij is voorzitter van de Nederlandse afdeling van de International Association for Handicapped Divers. Er werd gedoken op aanwijzing van de 'Comite Nabestaanden Onderzeeboten' en in overleg met de marine. Uiteindelijk werd het wrak gevonden op op 45 meter diepte, ongeveer 35 mijl uit de kust ten noordoosten van Kota Baharu in Maleisi.
Het Instituut Maritieme Historie en de Onderzeedienst der Koninklijke Marine hebben definitief vastgesteld dat het inderdaad om de O20 gaat. Dat gebeurde aan de hand van foto- en videomateriaal van de expeditie. Ook werd de dektelefoon mee naar Nederland genomen en onderzocht. De dektelefoon werd gebruikt om boven water vanaf de toren te communiceren met de bemanning in het schip.
Na de bevestiging heeft de commandant van de onderzeedienst van de marine persoonlijk Piet Snippe, de zoon van de omgekomen commandant van de O20, op de hoogte gebracht en zijn medeleven betuigd. Snippe zelf heeft zijn 88-jarige moeder gisteren genformeerd. Uit respect voor de omgekomen bemanningsleden en de nabestaanden wordt het zeemansgraf nu met rust gelaten.
De O20 is een onderzeeboot van zo'n 70 meter lang. Het schip is volgens Brouwer nog intact, al zijn er beschadigingen door de beschietingen van de Japanners.
De onderzeeboot stond op 19 december 1941 onder Brits commando en patrouilleerde met een aantal andere schepen voor de kust van Maleisi omdat daar een Japanse invasie werd verwacht.
Van de drie minder valide deelnemers aan de expeditie mist er n een arm, n een been, en de derde een half been. Zij deden mee om om te laten zien dat een handicap geen belemmering hoeft te zijn voor avontuurlijke activiteiten.