Arbeidsmigranten geregistreerd in GBA
Uitgegeven op 08-09-2013 om 19:00  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Uitkomsten controles Kompas Noordkop in Warmenhuizen en Petten: Twintig Poolse arbeidsmigranten geregistreerd in GBA.

Tijdens controles van Kompas Noordkop zijn twintig Poolse arbeidsmigranten uit Petten ingeschreven in de gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Deze werknemers maken deel uit van een groep van 29 inwoners in een voormalig hotel. Het interventieteam van Kompas, een project naar huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie, bezocht ook een woning in Warmenhuizen. Daar werden twee mensen aangetroffen uit de Oekraïne. Omdat er onduidelijkheid was over hun visum, zijn hun paspoorten ingenomen en moesten zich de volgende dag melden op het politiebureau in Schagen. Uit de controles bleek dat de huisvesting van arbeidsmigranten paste binnen wet- en regelgeving.

Bij de controles waren gemeente Schagen, politie en een medewerker van Kompas Noordkop aanwezig. Het interventieteam controleert de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt er gescreend op het misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid.


Waardevolle bijdrage
In de Noordkop leveren in de agrarische sector veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa een waardevolle bijdrage aan de lokale economie. Maar in de praktijk blijkt dat veel arbeidsmigranten zich niet registreren bij de gemeente waar ze wonen en dat de huisvesting soms te wensen over laat. Het project Kompas Noordkop, waar de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard bij zijn aangesloten, wil daar verandering in brengen. Arbeidsmigranten moeten zich zoveel mogelijk registreren. Zo krijgen zij dezelfde rechten en plichten als andere inwoners. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten gezamenlijke spelregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten.


Juiste huisvesting
De vier Noordkopgemeenten werken binnen Kompas samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De controles sluiten aan op de handhavingcontroles die in de regio West-Friesland worden gehouden. Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter Stuurgroep Kompas daarover: Žarbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.Ž


De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten vorig jaar aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten, dat sinds 2009 draait in West-Friesland. Vanaf februari dit jaar zijn er in de Noordkop controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zoŽn driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. ZoŽn achtduizend daarvan vinden emplooi in de Noordkop. Deze zijn deels actief in land- en tuinbouw en distributiecentra.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Deltahoogte - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...