Poolse arbeidsmigranten in leegstaande panden
Uitgegeven op 28-06-2013 om 14:03  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - In twee, als leegstaande geregistreerde, panden in ’t Veld en Kolhorn zijn zeven Poolse arbeidsmigranten aangetroffen en dertien bedden. In een paar woonunits verbleven negen Poolse arbeidsmigranten. Dit waren de uitkomsten van controles van het interventieteam van Kompas Noordkop, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie, binnen twee panden in gemeente Hollands Kroon. Van de partij waren gemeente Hollands Kroon, politie en een medewerker van Kompas Noordkop.

Het interventieteam controleert niet alleen binnen de hele Noordkop de huisvesting van arbeidsmigranten, maar screent ook op het misbruik van toeslagen of uitkeringen, huis-jesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wette-lijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid.

Waardevolle bijdrage
In de Noordkop leveren in de agrarische sector veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa een waardevolle bijdrage aan de lokale economie. Maar in de praktijk blijkt dat veel arbeidsmigranten zich niet registreren bij de gemeente waar ze wonen en dat de huisvesting soms te wensen over laat. Het project Kompas Noordkop, waar de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard bij zijn aangesloten, wil daar verandering in brengen. Arbeidsmigranten moeten zich zoveel mogelijk registreren. Zo krijgen zij dezelfde rechten en plichten als andere inwoners. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten gezamenlijke spelregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Juiste huisvesting
De vier Noordkopgemeenten werken binnen Kompas samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werk-nemersverzekeringen (UWV). De controles sluiten aan op de handhavingscontroles die in de regio West-Friesland worden gehouden. Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter Stuurgroep Kompas daarover: Žarbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.Ž

De vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten vorig jaar aan bij Kompas, een project rond huisvesting van ar-beidsmigranten, dat sinds 2009 draait in West-Friesland. Vanaf februari dit jaar zijn er in de Noordkop controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zoŽn driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. ZoŽn achtdui-zend daarvan vinden emplooi in de Noordkop. Deze zijn deels actief in land- en tuin-bouw en distributiecentra.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
1957 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...