Eerste jaarrekening Hollands Kroon opgeleverd
Uitgegeven op 12-06-2013 om 18:51  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De jaarrekening 2012 van gemeente Hollands Kroon is een feit. Uit cijfers komt naar voren dat het in het eerste jaar van de fusie is gelukt om een realistische, primaire begroting op te stellen.

Uit de jaarcijfers blijkt onder andere dat de eerste bezuinigingsopgave van bijna € 3,3 miljoen, waarvan € 0,5 miljoen op personeel, in 2012 is gerealiseerd. Daarnaast zijn de personeelskosten ook nog eens bijna € 1 miljoen lager uitgevallen en is er een voordeel van 0,6 miljoen op de voorziening voormalig personeel door actieve begeleiding van oud-medewerkers en oud-wethouders naar nieuw werk. Hollands Kroon heeft in totaal een bezuiniging van € 3,5 miljoen gerealiseerd op het budget Bedrijfsvoering. Daar tegenover staan echter noodzakelijke afboekingen op grondexploitaties, verminderde opbrengsten uit leges en hogere bijstandskosten.

Economische recessie
Ondanks grote inspanningen om de nadelige effecten zo klein mogelijk te houden, heeft ook Hollands Kroon, net als alle andere gemeenten in Nederland, te maken met de economische recessie en dit heeft invloed op de financiële resultaten. De jaarrekening laat uiteindelijk een negatief resultaat zien van € 3,2 miljoen. De cijfers over 2012 zijn vooral negatief beïnvloed door afwaarderingen op grondgebruik van bedrijventerreinen en mogelijke woningbouwlocaties.

Wethouder Bijlstra: “Door de economische recessie moest de gemeente in 2012 de vooruitzichten op inkomsten uit verkoop van grond naar beneden bijstellen en verwerken in de jaarrekening. Dit komt neer op een totaalbedrag van bijna € 2,8 miljoen.” De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft hiertoe in december 2012 al de nodige besluiten genomen. Daarnaast zijn ook de inkomsten van de gemeente uit bijvoorbeeld bouwleges door tegenvallende resultaten in de bouw ongeveer 7 ton lager uitgevallen.

Behandeling gemeenteraad
De jaarrekening wordt op donderdag 27 juni 2013 in de gemeenteraad behandeld. De jaarstukken vindt u vanaf 13 juni terug in de vergaderkalender van de gemeenteraad. De stukken kunnen ook worden ingezien bij de informatiebalie in gemeentehuis De Ontmoeting in Anna Paulowna.

(bron Hollands Kroon)
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vlaggetjesdag 1961, de vloot vaart uit - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...