Handen af van inzamelen oud papier door verenigingen
Uitgegeven op 22-11-2011 om 19:58  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Wieringernieuws heeft via Elbert Volkers (PvdA) vernomen, dat de nieuwe gemeente Hollands Kroon met ingang van 1 januari 2012 alle afvalinzameling aan HVC wil uitbesteden. Voor veel verenigingen is dat een alarmerend bericht.

Het betekent namelijk een enorm gat in de begroting van verenigingen op Wieringen, in de Wieringermeer, Niedorp en Anna Paulowna, want zij zamelen oud papier en/of kleding in.
Op Wieringen halen Succes, Tonegido, Asahi San, Wironruiters en Apollo iedere twee weken oud papier op.

Gert Prins (Tonegido) heeft het gerucht ook vernomen, maar heeft nog geen officieel bericht gehad. Hij zegt in een reactie:
,,Het zal voor ons rampzalig zijn; op jaarbasis tussen de € 5000,00 en € 6000,00 aan inkomsten. Reken je dat om naar de leden, dan zou dat op basis van 150 leden een contributieverhoging van € 40,00 beteken per lid.’’
Jan Buma (Succes) is geschrokken van het gerucht. Het zou het gaan om een offerte van HVC voor de totale inzameling van afval. De inkomsten uit oud papier zijn een substantieel deel van onze begroting. Als die inkomsten weg vallen is dat een enorme strop voor ons.''

Uiteraard heb ik de politieke partijen ook benaderd voor een reactie. Hun standpunt (voor zover ontvangen) is duidelijk: Handen af van de inkomsten uit oud papier en/of kleding! De reacties staan hier onder.

Elbert Volkers - PvdA:
De PVDA zal in de komende Raad (15 december) en hopelijk ook in de Raad van Hollands Kroon opkomen voor het belang van de verenigingen.

Jan Brouwer - Wieringen 05:
Wij denken dat het inzamelen van ALLE soorten afval door een bedrijf zoals HVC, niet aan de orde is en mag zijn . Het inzamelen van oud papier en kleding enz. is door de loop der jaren een levenslijn geworden voor tal van verenigingen. Als HVC eventueel de verenigingen voor het zelfde bedrag zou compenseren is er over te praten. Dan hoeven de vrijwilligers ook niet meer met wind en regen achter de auto aan te lopen. Maar dit zal wel een utopie zijn, dus laat alles zoals het nu is.

Johan Paul de Groot – ChristenUnie:
Ik weet hier helemaal niets van. Ik heb ook geen enkel gerucht of wat dan ook gehoord dat dit zou spelen, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Wel moge duidelijk zijn dat ik hier geen voorstander van ben. Ik zie het ook bij verenigingen waar ik zelf lid van ben en met enige regelmaat loop ik dan ook zelf achter de oud-papier vrachtwagen aan. En dat met veel plezier. Ik vind het hartstikke mooi werk om zo een paar keer per jaar te doen en de vereniging vaart er wel bij. Vooral in stand houden dus.

Iddo Bakker - Progressief Wieringermeer:
Ik heb het gerucht ook gehoord, maar verder nog geen officiële info hierover ontvangen. Mijn insteek zou zijn dat een en ander niet zomaar kan gebeuren, zeker niet zonder overleg met alle betrokkenen.
Progressief Wieringermeer heeft ook in haar verkiezingsprogramma staan, behoud van de bestaande kwaliteiten, dat is dus ook behoud van het verenigingsleven.

Rob Ravensteijn - LADA:
De gevolgen voor Wieringen zouden niet anders zijn als die voor Niedorp. Ook hier worden begrotingen sluitend gemaakt met papieropbrengsten. Hier in Winkel, waar ik woon, is dat Sparta.
De burger heeft hier de macht: gewoon geen papier aanleveren als zonder overleg een andere route wordt bewandeld en verenigingen worden benadeeld. Als de opbrengst in een verdeelpot voor verenigingen valt er wel weer over te praten. De verenigingen krijgen dan wat voor de verenigingen bedoeld is.
Vertrouw er op dat LADA nooit zal accepteren dat een burgerinitiatief op deze manier ongedaan zal worden gemaakt. Mocht het toch zo zijn dan liggen er op 2 januari raadsvragen van LADA (Democratie Anders).

Pim de Herder - Partij Vrije Liberalen:
Wij zullen ons met hand en tand verzetten tegen de inzameling van oud papier en/of kleding door de HVC.
De opbrengsten van oud papier in het bijzonder dient aan de verenigingen ten goede te blijven komen. Zoals het nu is geregeld, daar gaan wij voor!

Niels Busker - D66:
D66 gaat uit van de eigen kracht. Ook staan wij positief tegenover kostenbesparing door uitbesteding. Als het mogelijk is en verenigingen hier een juiste uitvoering aan kunnen geven binnen Hollands Kroon, dan zien wij dat als een goed initiatief.

Alex van Dalen - Algemeen Belang Hollands Kroon:
Het zal in onze partij nooit een discussiepunt zijn dat afvalinzameling in de vorm van oud papier en/of kleding uitbesteed gaat worden aan een bedrijf als HVC.
Mochten deze afspraken er al wel zijn, zegt mijn gevoel dat deze afspraak heel snel teniet wordt gedaan.
Afvalverzameling in de vorm van oud papier en kleding wordt gedaan door de verenigingen van Hollands Kroon.

Elaine Vlaming-Kroon - CDA:
Ons is niets bekend over wijziging van het inzamelen van oud papier. Ook in Anna Paulowna wordt, net als in de andere 3 fusiegemeenten, het oud papier door verenigingen opgehaald. Dit zorgt voor belangrijke inkomsten voor de verenigingen. De afspraak is dat het huidige subsidiebeleid van de gemeenten ook in 2012 van kracht blijft.

Henk van Gameren - SDC:
Het SDC is van mening dat het niet zo mag en kan zijn dat verenigingen binnen Hollandskroon de dupe zijn van verandering van beleid.
Voorlopig dus handen af van het inzamelen van oud papier door verenigingen .Mocht het echter zo zijn dat er zwaarwegende argumenten zijn om dit door HVC te laten uitvoeren, dan dienen de verenigingen die dit inzamelen tot nu toe gedaan hebben , gecompenseerd te worden.Het kan niet zo zijn dat verenigingen een deel van hun inkomsten kwijt raken door verandering van beleid.

Vooralsnog ziet het er naar uit, dat de verenigingen in Hollands Kroon zich geen zorgen hoeven te maken. Alleen D66 ziet wel iets in kostenbespraing door de inzameling uit te besteden. Ja, maar de nieuwe gemeente moet bezuinigen en heeft dus geen geld om verenigingen rijkelijk te subsidiëren. Nu werken zij voor hun inkomsten en daar kan toch niemand tegen zijn . . .

Wanneer ik nog meer reacties ontvang, dan zal ik die toevoegen aan dit bericht.
Bert Loos
(advertentie)
Actueel...
21-08-2019 Valpreventiecursus
21-08-2019 Al veel mensen op de been bij het bloemschikken bij de Bloementent
21-08-2019 Vrijwilligers gevraagd
21-08-2019 Expositie Historische Vereniging
21-08-2019 Mantelzorger op vakantie
21-08-2019 Nieuw seizoen Gymnastiekvereniging Wieringen
20-08-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
20-08-2019 Programma
20-08-2019 In een viskist van de dijk af roetsen afgelast
20-08-2019 Is even wennen die nieuwe dijk
19-08-2019 De vlaggenmasten worden geplaatst
19-08-2019 Rondje om
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen Den Oever in teken van de Hollandse garnaal
19-08-2019 Hollands Kroonse jeugd telt in verhouding weinig overmatige alcohol gebruikers
19-08-2019 Dierenasiel het Schuthok zoekt plekje voor Punkie
19-08-2019 Rondvaart met historische Wieringer schepen tijdens de Flora
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen aanbiedingen
19-08-2019 Wieringer roeiploegen heersen in Den Helder
19-08-2019 Zondag voorlopig laatste fietsdag Afsluitdijk, drie jaar pauze
18-08-2019 Win een mooie prijs met jouw zomerfoto, dat kan ook bij ons dus
18-08-2019 Minuut van Succes
18-08-2019 Wandelen voor het goede doel
18-08-2019 37e Kwartje Trio Triathlon Live op Noordkop Radio
17-08-2019 Winst voor roeiers Du Pau Bouw
17-08-2019 Nieuw seizoen Vereniging Afsluitdijk
17-08-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
17-08-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
16-08-2019 Wiekenkruis officieel in gebruik genomen
16-08-2019 Programma Tante Pietje
16-08-2019 Vergelijkingssite Knibble voor jonge ouders
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Audi A6 Avant 1.9TDI Exclusive
€ 3.650,-

Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Wieringer historie:
Akkerweg 1979 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...