Exposities en musea
Uitgegeven op 11-10-2019 om 20:03  |  link  |  bewaar  |  printwoensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).zaterdag en zondag

Felt for Architecture

OOSTERLAND - De expositie 'Felt for Architecture' in de Michaëlskerk toont werk van Anneke Copier en Claudio Varone (Felt for Architecture) en van Sven Hoogerhoud en Hedy Witsmeer (baren en grafmanden en urnen).

Felt for Architecture is een samenwerking tussen de Italiaanse architect en ontwerper Claudio Varone en de Nederlandse kunstenares en vilt-expert Anneke Copier. De collectie omvat tapijten en monumentale driedimensionale wandobjecten. Alle creaties zijn gemaakt van vilt. Vilt ontstaat door een procedé waarbij wol in aanraking wordt gebracht met zeepsop, warmte en wrijving. Hierdoor gaan de schubben van de wol in elkaar haken en ontstaat vilt. De wol wordt soms gecombineerd met katoen, zijde en vlas. De objecten zijn handgemaakt met traditionele technieken waarbij mens en milieu gerespecteerd worden. Het werk straalt warmte uit, heeft akoestische kwaliteiten en is geschikt voor vergaderruimtes maar past ook goed in zowel een modern als klassiek interieur. Zo zijn in de entree van de Eerste Kamer in Den Haag wandobjecten van Copier en Varone te bewonderen.


Felt For Architecture - cactus sotto la luna

Felt for Architecture is gerenommeerd over de hele wereld. Het werk wordt geëxposeerd in Engeland, Australië, Denemarken, alsook in Shanghai.

Anneke Copier maakt naast haar samenwerking met Claudio Varone nog ander eigen werk. Zo creëerde ze 'de laatste jas'. Dit is een vilten wade die de overledene draagt voor een kleurrijk en warm afscheid. De binnenzijde van de wade heeft zakken om de overledene iets persoonlijks mee te kunnen geven.

Sven Hoogerhoud en Hedy Witsmeer exposeren met hun baren, grafmanden en urnen.
De baren en grafmanden worden gevlochten van wilgentenen, de urnen zijn van wilg en leem; dit werk combineert goed met 'de laatste jas' van Anneke Copier en is zowel geschikt voor natuurbegraafplaatsen als voor crematoria.

De expositie kan van 2 november t/m 5 januari 2020 zaterdags en zondags van 13:30 tot 16:30 uur worden bezocht. Adres: Kerkweg 22 te Oosterland (Wieringen).
Bezoek aan de tentoonstelling kost € 2,50 per persoon (incl. koffie/thee).
Voor verdere informatie, waaronder prachtige foto's van de viltobjecten: www.zininoosterland.nl.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag en elke eerste zondag van de maand van 14:00 tot 17:00 uur en in de zomer iedere zondag. Verder op afspraak.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Frits Hoitsema exposeert de komende maand schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Frits Hoitsema geboren in 1942 te Amsterdam is na een moeilijke schoolperiode in de zeevaart terecht gekomen. Na de hele wereld te zijn overgevaren ging hij opzoek naar werk wat beter bij hem paste. Werkzaam in een drukkerij ging hij in de avonduren naar de grafische school. Later werd dat een cursus kunstschilderen aan de Volksuniversiteit in Amsterdam. Hier kreeg Frits les van Maarten Krabbé ( De vader van Jeroen Krabbé). De norse man gaf enkel commentaar maar Frits liet zich hierdoor niet stoppen, zijn scheppingsdrift was te groot.Als adjunct directeur van het reprografisch centrum studeerde hij in de avonduren fotografie. Na deze periode is Frits werkzaam geweest in de fotografie/journalistiek. Toen hij in 2006 met pensioen ging herontdekte hij zijn liefde voor schilderen.

Galerie van Ewijcksluis organiseert iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.
De nieuwe expositie begint steeds op de tweede zondag van de maand vanaf 15:00 uur en wordt geopend door de exposant zelf. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met hapjes, drankjes en gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en te bespreken. En na de Kunst komt de excellente Kippensoep, die rond half zes wordt geserveerd met stokbroodjes en kruidenboter.

De expositie is tot 9 november dagelijks geopend. De toegang is vrij.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Theatervoorstelling 'Onder Druk!'
In juni en juli kunnen museumbezoekers op zondagmiddag de theatervoorstelling 'Onder druk!' gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London bent u getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt u kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk ziet u wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder koggen.
Informatie over data en tijden op: www.stoommachinemuseum.nl.

Pompen voor de Polder
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de bouw van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik werd afgerond. Het Nederlands Stoommachinemuseum vertelt in een tentoonstelling de verhalen van anderhalve eeuw stoom aan de Omringdijk.

Al vanaf de Middeleeuwen wordt er op de Oosterdijk water naar de Zuiderzee gepompt. Om het regenwater uit de polder te krijgen, waren er in de Oosterdijk bij Medemblik meerdere sluisjes aangelegd. Bij eb gingen die open en liep het water weg in de Zuiderzee. Meer dan 200 jaar werkte dit systeem prima, maar door de afwatering van de veenlaag zakte de bodem van West-Friesland. Hierdoor werd het steeds lastiger het water op deze manier af te voeren. In 1408 werden bij Alkmaar de eerste poldermolens geplaatst, waarna de rest van Holland volgde. In 1564 was de bodemdaling zo erg geworden dat ook het waterschap Vier Noorder Koggen een aantal molens liet bouwen die eerst in het binnenland stonden en later verplaatst werden naar de Oosterdijk. Het aantal molens bleef gestaag groeien. In 1564 stonden er nog slechts 7, een krappe 300 jaar later waren er totaal 24 molens nodig, waarvan er 15 aan de Oosterdijk stonden.Doordat de bodem bleef dalen en het water steeg én er ook lang niet altijd genoeg wind was om de molens te laten draaien, besloot het waterschapsbestuur van de Vier Noorder Koggen in 1866 dat er een stoomgemaal moest komen om de molens te hulp te schieten. De zoon van een Friese molenbouwer, Boote de Vries, werd aangetrokken om deze klus te klaren. Het stoomgemaal werd in 1869 voor het eerst in werking gesteld als hulpgemaal om de molens te ondersteunen. Toen in 1907 de capaciteit van het gemaal dankzij een grote centrifugaalpomp verdubbelde, werden de molens overbodig. In 1908 zijn de molens afgebroken op één na, de molen 'Westuit no 7' aan de kolk bij Aartswoud. De molen die uit 1585 stamt, is de afgelopen jaren gerestaureerd en is weer maalvaardig.

Met de tentoonstelling 'Pompen voor de Polder' wordt een deel van de geschiedenis van West-Friesland belicht. Door middel van foto's, oude landkaarten en verhalen van (oud-) stokers en machinisten ontstaat een boeiend beeld van de strijd tegen het water in oostelijk West-Friesland, waarbij molens en het gemaal een belangrijke rol hebben gespeeld.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.dagelijks

Schilderijenexpositie Anke van den Bosch-Onrust

SCHOORL - De Alkmaarse kunstschilder Anke van den Bosch-Onrust exposeert in oktober en november met haar schilderijen in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Anke schildert hoofdzakelijk met acrylverf. Zij vindt het een uitdaging om steeds de juiste balans en de juiste compositie te zoeken van vormen en kleuren. De variatie is groot en kleurrijk. Een schilderij kan ontstaan door een enkel detail wat haar is opgevallen tijdens een verblijf in de natuur. Deze expositie is speciaal samengesteld voor Buitencentrum Schoorlse Duinen, met als thema: landelijke natuur met vogels, dieren en strand.Kijk voor meer informatie op www.atelier-a-colors.nl of www.staatsbosbeheer.nl.

De expositie is dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur te bezichtigen. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.
Meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl of Facebook.
Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.woensdag t/m zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Jong gekleed, oud gedaan

STROE - De nieuwe tentoonstelling in Wieringer eilandmuseum Jan Lont heet 'Jong gekleed, oud gedaan'. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met een aantal musea rond de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling reist van het ene museum naar het andere.


Wieringer begrafenis

Huik
Bij een Wieringer begrafenis werd er door de naaste vrouwelijke familieleden zoals moeder, dochter en zuster een huik gedragen. Een huik is een lange zwarte cape, die over het hoofd gedragen werd. Aan de voorkant zit een soort snavel waar de cape aan gerimpeld is. Hij werd voor het gezicht gehouden en met de handen gesloten, zodat er alleen een kijkgaatje open bleef. Eigenlijk niet eens zoveel verschil met de boerka, met dit verschil dat de huik alleen bij begrafenissen gedragen werd!

In het uutlid, vroeger de stal voor jongvee in de Wieringer boerderij, hangt unieke antieke kleding uit het museumdepot.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is op woensdag t/m zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00 pp inclusief kopje koffie/thee, limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is op woensdag t/m zaterdag open van 10:00-17:00 uur en op zondag van 13:00-17:00 uur.
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nldonderdag t/m zondag

Lands End? in Kunsthal 45

DEN HELDER - Zal de wereld zoals wij die kennen verdwijnen door klimaatverandering als gevolg van vervuiling of door het stijgen van de zeespiegel? Hoe kunnen bepaalde culturen nog overleven? Wat blijft er over van hun rituelen? Kunnen herinneringen nog slechts sneller vervagen en moeten we daarom blijven herdenken?

Wat verdwenen is komt niet meer terug. Er is sprake van verlies... maar ook van troost en hoop op het ontstaan van nieuwe culturen, nieuwe rituelen, nieuwe herinneringen en nieuwe werelden in de toekomst.

Lands End?
Ieder einde kan ook een nieuw begin inluiden.
SET#NET is een netwerk van kunstenaars. Zij exposeren regelmatig samen en maken (veelal ruimtelijk) werk, speciaal voor de plek waar de tentoonstelling plaatsvindt. Ook voor de tentoonstelling Lands End? in Kunsthal 45 hebben de kunstenaars nieuw werk gemaakt. Daarnaast zijn er enkele gastkunstenaars uitgenodigd om een werk te exposeren. Er is een grote diversiteit aan werk ontstaan, zowel inhoudelijk als visueel: er zijn installaties, sculpturen, schilderingen, tekeningen en films te zien.
Het thema Lands End? is dit keer ingegeven door de ligging van de stad Den Helder.


Mareke Geraedts

Deelnemende kunstenaars
Mirjam Berloth, Barbara Damen, Ester Eva Damen, Adrian Faes/Katharina Pöhlmann, Mareke Geraedts, Vera de Groot, Thea Jentjens, Martine de Jong, Jacqueline Kooter, Bastiaan Meijer, Marja van Putten, Boudewijn Rückert, Hermine Stam, Annechien Verhey, Wim Vonk.

Tentoonstelling Lands End? loopt van 27 oktober t/m 15 december 2019. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13:00 - 17:00 uur. Kunsthal 45, Koningstraat 43-45, 1781 KC Den Helder.dagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.dagelijks, behalve maandag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 8,00, kinderen € 5,00.dinsdag t/m zondag

Based on a True Story

BERGEN - Esther Tielemans (1976) maakte de afgelopen jaren naam met ruimtelijke schilderijen waarin kleur allesbepalend is. In haar solotentoonstelling 'Based on a True Story' in Museum Kranenburgh brengt Tielemans voor het eerst een serie schilderijen bijeen die ze de afgelopen twee jaar maakte.

De installatie van acht schilderijen en drie vrijstaande monochrome panelen vormt samen de installatie 'Based on a True Story'. De tentoonstelling is opgebouwd als een wandeling, waarin de wisselwerking tussen de los getoetste schilderijen aan de wand en de strakke glanzende monolieten in de ruimte het verhaal vormt. Zachte blauwen, diepe gelen en witte flarden wervelen over de schilderijen en spiegelen zich in het zwart van de monochromen in het midden van de zaal. Deze spiegelende vlakken zuigen de toeschouwer en zijn omgeving als het ware op en maken ze tot onderdeel van Tielemans' geschilderde wereld.

Esther Tielemans (Helmond, 1976) maakte de afgelopen jaren naam met ruimtelijke schilderijen waarin kleur allesbepalend is.

Esther Tielemans' werken lijken met de jaren abstracter te worden en steeds meer te gaan over de schilderkunst zelf. Om de fundamenten van het medium te doorgronden tast ze de grenzen af tussen schilderkunst, sculptuur en architectuur, tussen het schilderij en zijn kader. Toch gaat het er Tielemans niet om het schilderij te reduceren tot vorm, lijn en kleur. Ze gebruikt haar herinnering en intuïtie, kleuren en penseelstreek om wat ze heeft ervaren in een landschap, terug te halen. 'Based on a True Story' laat zien dat abstractie voortkomt uit een reële ervaring. Een ervaring die niet meer volledig terug te halen is, maar slechts gefragmenteerd in het geheugen is opgeslagen.

Esther Tielemans woont en werkt in Amsterdam. Ze won onder andere de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst en de Wolvecampprijs.

Foto: Esther Tielemans, The in between 2_The in between1, 2018. Acryl en epoxy op triplex. Courtesy de kunstenaar

De tentoonstelling 'Based on a True Story' is tot 10 november te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Crazy Eef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...