Nieuw MZI-oogstrecord West6 Uitgegeven op 25-11-2009 om 06:46 |
link |
bewaar |
printDEN HELDER - Niet eerder oogstte de ‘Kaatje Mossel’ van West6 in één seizoen 750.000 kilo mosselzaad. Mosselzaadinvanger Kees Groot, de pionier van het eerste uur, heeft in het achterliggende invangseizoen 750.000 kilo mosselzaad geoogst in het Malzwin. ,,Een nieuw record’’, reageert Groot content.
In het startjaar 2001 werd niet meer dan 15.000 kilo zaad van de invangnetten afgeborsteld. Afgelopen voorjaar had Groot op 1 april zijn complete installatie te water. In juli volgde de eerste oogst met een opbrengst van 350.000 kilo. In de afgelopen weken (tot dinsdag 10 november) kwamen daar nog eens 400.000 kilo bij.
Bij het opmaken van de balans stelt Groot vast dat de opbrengst nog omvangrijker had kunnen zijn als hij in september ook had kunnen oogsten. Helaas lukte dat niet vanwege gebrek aan afnemers. Groot heeft een deel van de jaaropbrengst verkocht aan de eigenaren van de kweekbedrijven YE 70 en YE 170. Het overige deel heeft hij op een bodemperceel opgeslagen voor verdere opwas.
De gebroeders Steketee uit Yerseke ontfermden zich over een gedeelte van het invangzaad in 2009. Dat het dit jaar geen storm loopt met aanvragen voor mosselzaad houdt verband met de riante hoeveelheid bodemzaad die in de vrije natuur is gevallen. Daarmee kwamen de kwekers met de oude veelbeproefde bodemvisserij in de slibrijke bovenlagen van de Waddenzee en de Oosterschelde volop aan hun trekken.
Dwangsom Rijkswaterstaat
Minder positief noemt Groot een schrijven van Rijkswaterstaat waarin hij een dwangsom van 1.000 euro per dag krijgt opgelegd, omdat hij zijn MZI niet voor 1 november heeft verwijderd. Diverse reguliere (bodem-)kwekers hebben vanwege de vele werkzaamheden op het water ook een dergelijke brief ontvangen. Groot: ,,10 november was voor ons de laatste oogstdag. Eerder konden we niet rondkomen. We kunnen niet maken dat er een berg zaad verloren gaat. Ik beroep me op overmacht en ga niet akkoord met enige boete.’’ Diverse Zeeuwse kwekers uiten dezelfde klacht en hebben om opschorting van de dwangsom verzocht.
(bron: www.visserijnieuws.nl)