Landelijk gezondheidsgegevens delen na toestemming patiëntUitgegeven op 30-11-2024 om 22:17 |
link |
bewaar |
print
Eerste zorgaanbieders uit Noord - Holland kunnen vanaf nu landelijk gezondheidsgegevens delen na toestemming patiënt
Maak jouw keuze voor toestemming in de zorg via zorgvoorstemming.nl.
Zorgverleners hebben je toestemming nodig om gezondheidsgegevens te mogen delen met andere zorgverleners. Vanaf nu kunnen patiënten dat in één keer voor alle zorgaanbieders landelijk vastleggen via zorgvoortoestemming.nl. Het gaat dus van lokaal naar centraal. Verschillende huisartsen en apotheken uit de Kop van Noord-Holland zijn nu – als koplopers in Nederland – op dit systeem aangesloten. In 2025 volgen meer zorgaanbieders uit Noord-Holland. Maak daarom nu alvast jouw keuze voor toestemming in de zorg via
zorgvoortoestemming.nl.
De meeste mensen denken dat gegevens over hun gezondheid altijd ‘meereizen’. En dat andere zorgverleners die gegevens dus meteen kunnen inzien. Maar dat is niet zo. Daar moet je zelf toestemming voor geven. Zorgverleners vragen nu vaak eenmalig mondeling of schriftelijk toestemming aan de patiënt. Dit zorgt voor extra administratief werk voor de zorgverlener en de patiënt. En maakt wachttijden onnodig langer. Want elke zorgverlener moet hier opnieuw om vragen. Uit onderzoek* blijkt dat 53 procent van de Nederlanders het elke keer toestemming geven onhandig vindt. En 64 procent wil niet bij elke zorgverlener opnieuw het verhaal vertellen.
Wij zorgen voor jou, zorg jij voor toestemming?
Om de beste en snelste zorg te kunnen geven, is het belangrijk dat mensen hun toestemmingskeuze voor de zorg online doorgeven. En dat in één keer voor alle zorgaanbieders landelijk vastleggen via zorgvoortoestemming.nl. Minister Agema: “Door online toestemming te geven, kunnen betrokken zorgverleners de belangrijkste gegevens opvragen en/of delen die nodig zijn voor jouw behandeling. In zowel geplande als onverwachte situaties. Je geeft dus bijvoorbeeld in één keer toestemming aan de apotheek die jouw medicijnen bijhoudt en de specialist die de uitslagen van jouw (bloed)onderzoek bijhoudt. Dat actuele én digitale overzicht is cruciaal om goede zorg te kunnen leveren.”
De komende tijd kan je toestemming geven aan steeds meer huisartsen, apotheken en ziekenhuizen uit Noord-Holland. Ook als jouw zorgaanbieder nu nog niet is aangesloten, kan je je keuze alvast registreren. Heb je toestemming gegeven en sluit je zorgaanbieder aan? Dan kan deze gegevens delen over jouw gezondheid met andere betrokken zorgaanbieders.
Beste en snelste zorg
Apotheek Geesterduin uit Castricum is als één van de eerste apotheken in de regio aangesloten op de landelijke online toestemmingsvoorziening. Apotheker Rik Muller: “Wij vinden het een positieve ontwikkeling. Want hoe beter de toestemmingsregistratie, hoe veiliger de zorg. Als apotheek bewaken we het medicatie-overzicht van de patiënt. Belangrijk, want soms kunnen medicijnen niet goed samen, of verzwakken ze elkaar. Daarom is het belangrijk om een compleet medicatie-overzicht te hebben van de patiënt. Het maakt ons werk betrouwbaarder en we kunnen patiënten beter én sneller helpen.”
David Reijmerink is huisarts bij Huisartsen Warmenhuizen. De praktijk is al aangesloten op de landelijke online toestemmingsvoorziening. David: "We vinden eigen regie in onze praktijk belangrijk. We laten patiënten regelmatig zien dat ze dingen voor zichzelf kunnen regelen. Daar is het geven van online toestemming een mooi voorbeeld van. Ik verwacht dat 90 procent van onze patiënten dit wil en gaat doen.”
Marianne (40 jaar) uit Haarlem weet ook hoe belangrijk het is dat zorgverleners toegang hebben tot gegevens over haar gezondheid. 21 jaar geleden had ze een melanoom: een vorm van huidkanker. Er waren uitzaaiingen en ze ging een flink behandeltraject in. “Ik ben toen onder andere geopereerd aan mijn arm om mijn lymfeklieren weg te halen. Nu – jaren later – is het bijvoorbeeld nog steeds belangrijk dat artsen oppassen met prikken in die arm. Gelukkig heb ik toestemming gegeven voor het delen van gegevens over mijn gezondheid. Zo weten ze meteen waar ze op moeten letten.”
Marianne vertelt dat ze in de behandelkamer altijd nog eens benadrukt dat de artsen moeten opletten. Maar ze beseft dat dit niet altijd mogelijk is. “Als je bijvoorbeeld veel pijn hebt, ben je daar niet altijd toe in staat. Ook kost het tijd om je verhaal te vertellen. En die tijd is er – zeker in kritieke situaties – niet altijd. Het kan echt gevaarlijke situaties geven als artsen gegevens over je gezondheid niet kunnen inzien.”
Steeds meer zorgaanbieders sluiten aan
Op dit moment zijn ruim 30 huisartsen en apotheken uit de Kop van Noord-Holland aangesloten op de landelijke Online Toestemmingsvoorziening. In 2025 sluiten meer zorgaanbieders aan, zoals verschillende huisartsen en apotheken uit Amsterdam en ziekenhuizen uit Noord-Holland. Het doel is dat alle zorgaanbieders in Nederland binnen twee jaar zijn aangesloten op de Online Toestemmingsvoorziening. Kijk voor meer informatie op zorgvoortoestemming.nl.
* Onderzoek van Motivaction (2023) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgaanbieders.