Brede visserijcoalitie roept de noodtoestand uitUitgegeven op 01-03-2023 om 15:01 |
link |
bewaar |
printIngezonden bericht
Sector wil erkenning voor bestaand gebruik in Natura2000 gebieden
Een brede coalitie bestaande uit vissers en direct aan de sector gelieerde bedrijven en
organisaties hebben een brandbrief geschreven aan de Koning. Deze brief is massaal door vrijwel de gehele sector ondertekend. In deze brief, die te lezen en te ondertekenen is op
onzevisserij.nl., roepen de vissers de noodtoestand uit. De visserij wil erkenning dat alle vormen van beroepsvisserij in Natura2000 gebieden bestaand gebruik betreffen, waardoor langjarige visvergunningen kunnen worden afgegeven en de rechtsongelijkheid wordt opgeheven met de andere scheepvaart.
Erkenning bestaand gebruik
Die erkenning voor bestaand gebruik in Natura2000 gebieden is niet meer dan logisch. Visserij en natuur gaan prima samen. Vissers vissen al eeuwenlang in de zee- en kustwateren van Nederland en hebben de laatste circa 30 jaar niet anders laten zien dan dat zij bereid zijn zich in alle bochten te wringen om te voldoen aan steeds weer andere overheidsmaatregelen.
Rechtsongelijkheid
Uit de brandbrief wordt duidelijk dat de gehele Nederlandse visserijsector in gevaar is. Met name het voortbestaan van de garnalenvisserij wordt bedreigd vanwege de zogenaamde stikstof ‘crisis’. Aan de garnalenvissers worden opnieuw extreme investeringen gevraagd, terwijl zij slechts een fractie (0,3 procent van heel NL) van de totale stikstofdepositie genereren, die nog dit jaar naar afgerond 0 procent moet worden gereduceerd. En dat terwijl de overige scheepvaart, welke gebruik maakt van de vaargeulen die door of langs de Natura2000 gebieden heenlopen, tot 2050 de tijd krijgt om aan de 0%-stikstofnorm te voldoen. Een zeer ernstige vorm van rechtsongelijkheid. Saillant detail is dat één enkel containerschip meer stikstof uitstoot dan de gehele garnalenvloot bij elkaar. Voor zover van belang: de stikstof- en CO2-emissie van de vissersvloot is sinds 1996 met meer dan 70% gereduceerd.
Sanering vissersvloot
De ondertekenaars van de brandbrief vinden het onbegrijpelijk dat de overheid haar pijlen
vrijwel exclusief richt op de visserij, die nota bene een belangrijke rol vervult in de
voedselzekerheid van Nederland. Als gevolg van dit stikstof-overheidsbeleid dreigen nog eens tientallen van de slechts 160 overgebleven actieve garnalenvisserijschepen te verdwijnen. Daarnaast is er de reeds ingezette sanering van meer dan 60% van de grote kottervloot. De totale Nederlandse vissersvloot, eens de trots van dit land en ruggengraat van voedselzekerheid en economie is dan, nog slechts een schaduw van haar eerdere omvang. Dat mag en kan volgens onzevisserij.nl niet gebeuren. De Koning drukte tijdens zijn bezoek aan Stellendam de vissers op het hart de kop niet te laten hangen en tegengas te geven. De brief wordt maandag 6 maart om 11:00 aangeboden op Paleis Noordeinde.
“Niet normaal maken wat niet normaal is”.