'Bliksems, het onweert...'
Uitgegeven op 17-07-2007 om 11:59  |  link  |  bewaar  |  print

DE BILT - Internationale weerkundigen waarschuwen voor hitte en onweer in Nederland. Ons hele land is na het warme weer met hevige onweersbuien van de afgelopen dagen wel in de minder warme lucht gekomen. Het blijft echter onstuimig.

BliksemAantal bliksemontladingen de laatste jaren
In Duitsland zijn zondag en maandag temperaturen gemeten van 38 graden. Dat is niet ver onder de recordtemperatuur van 40,2 graden gemeten op 27 juli 1983 in Gämersdorf en op 13 augustus 2003 in Karlsruhe. Ook in Oostenrijk en Hongarije wordt gewaarschuwd voor de hittegolf. Wenen heeft nu al twee dagen met 36 graden geboekt en tot eind deze week zijn in Oostenrijk temperaturen mogelijk tot 38 graden

In ons land was maandag in elk geval voorlopig de laatste tropische dag. Zondag registreerde Beek bij Maastricht 32,9 graden, maandag werd hier 31 graden gemeten. In het westen was het echter een stuk minder warm/ Langs die scherpe overgangszone kunnen zich gemakkelijk onweersbuien ontwikkelen. Zondagochtend trok een gebied met flinke onweersbuien precies over onze kust.

Bliksemgevaar
Vrijwel iedere strandganger heeft er mee te maken gehad, waarbij op Texel een bliksemdode viel. In juni werd ook in Goirle al iemand dodelijk door de bliksem getroffen. Bliksem hoort tot de gevaarlijkste weersverschijnselen.

Onweert het vaker?
Door het vele wisselvallige hebben we dit jaar al flink wat onweer gehad, maar er uitzonderlijk is dat niet. De onweerscativiteit wisselt sterk van jaar tot jaar en soms hebben we met een enkele bui al de hele jaartax aan ontladingen binnen. In ons land onweert het ongeveer 25 dagen per jaar, het meest in het binnenland met 30 of meer. Bepaalde delen van ons land hebben soms dagen achtereen onweersbuien, maar over een langere termijn zijn lokale verschillen nauwelijks aan te geven. Voor grotere gebieden over afstanden van honderd kilometer kan dat wel. Zo heeft de kust op ongeveer 20 dagen per jaar onweer terwijl een strook van Antwerpen naar het Gooi circa 30 onweersdagen telt.

Op enige afstand van de kust neemt de onweersactiviteit sterk toe omdat 's zomers bij het binnendringen van minder warme lucht de buienvorming vaak pas landinwaarts goed op gang komt. In het najaar en in de winter ligt de piek juist aan zee: het relatief warme zeewater is dan een belangrijkste voedingsbron. Door de zachte winters van de laatste jaren is de onweersactiviteit in de winter toegenomen; voor de zomerperiode is geen duidelijke trend zichtbaar. Volgens de KNMI klimaatscenario's neemt de kans op zwaardere buien in de zomer (met meer regen in korte tijd) de komende jaren toe, maar onduidelijk is of daarmee ook de onweersactiviteit toeneemt. Op basis van de beperkte statistieken, bliksemgegevens zijn pas beschikbaar over de laatste 10 tot 15 jaar, is daar geen uitsluitsel over te geven.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Prius 1.8 Hybrid Dynamic BSN
€ 9.245,-

Lexus LBX 2WD Safety Pack
€ 38.995,-

Algemeen nieuws: