Wereldvoedseldag
Uitgegeven op 15-10-2014 om 14:57  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - ‘Wat eten we vandaag?’ Voor veel mensen een vraag die beantwoord wordt op het moment dat ze in de supermarkt lopen en een keuze maken uit het enorme aanbod. Voor vele anderen een vraag waarop soms het antwoord niet gegeven kan worden. Wereldwijd wordt er voldoende voedsel geproduceerd voor iedereen, en toch is het voor veel mensen moeilijk in deze dagelijkse behoefte te voorzien.

Maar wanneer we praten over voedsel gaat het om meer dan het complexe probleem van honger alleen. Overal voelen mensen de noodzaak om na te denken en initiatieven te nemen die te maken hebben met wat we op ons bord scheppen. Jonge boeren zoeken naar andere manieren om hun bedrijf te voeren, multinationals zoeken naar duurzame oplossingen op het snijpunt van voedsel, water en energie, voedselproducenten in Afrika zoeken hun weg naar de wereldmarkt. Allemaal met als doel wegen te verkennen naar een wereld waar uiteindelijk alle mensen gewoon iedere dag voldoende, gezond en lekker kunnen eten.
Hier werken we hard aan, het hele jaar rond. Maar één dag per jaar willen stil staan bij de vraag ‘wat voedsel nu eigenlijk voor ons betekent’ en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen in de wereld voldoende te eten heeft. Dat is op 16 oktober, Wereldvoedseldag.
Iedereen te eten
Voedselverspilling vindt wereldwijd plaats en binnen de gehele productieketen. De Verenigde Naties gaan er vanuit dat een derde van al het geproduceerde voedsel in de afvalbak belandt. In Westerse landen zijn het met name consumenten die verspillen, in ontwikkelingslanden gaat er veel voedsel verloren bij de oogst en door slechte koel- en bewaartechnieken bij opslag en transport.

Met het feit dat er in 2050 zo’n 9 miljard wereldburgers gevoed moeten worden, is het thema voedselzekerheid een belangrijk thema op de agenda. Momenteel lijden er 1 op de 8 mensen aan de gevolgen van honger of ondervoeding. En dat terwijl er technisch gezien genoeg eten is in de wereld. Alleen ontbreekt het hen aan goede toegang tot dat eten vanwege bijvoorbeeld verspilling, hoge voedselprijzen, slechte distributie of gesloten markten.
Less waste
Er zijn vrij eenvoudige manieren om voedselverspilling terug te dringen. Consumenten kunnen creatiever koken met hun kliekjes, shoppen met een boodschappenlijst, de koelkast op de juiste temperatuur afstellen (4˚C) en relaxter omgaan de THT-datum. Want een ongeopend pak rijst of een blik bonen kun je na de verstreken Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum in principe nog prima eten. Bij sommige producten gaat de kleur of smaak slechts wat achteruit, dat is alles. Dit in tegenstelling tot versproducten als vlees, vis, banket die de Te Gebruiken Tot (TGT)-datum dragen. Deze datum dient wel strikt gehanteerd te worden.

Niet alleen consumenten, ook supermarkten en horeca kunnen stappen zetten om voedselverspilling terug te dringen. Door afgedankte producten weg te geven aan de Voedselbank, levensmiddelen waarbij de houdbaarheidsdatum nadert tijdig af prijzen of gratis weg te geven aan hun klanten. Supermarkten kunnen kleinere porties aanbieden, leuke acties bedenken rond kromme komkommers of tweelingbananen en hun inkoopbeleid verbeteren. Cateringservices kunnen vaker á la carte aanbieden, zoals reeds gebeurt in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven. Restaurants kunnen bovendien left-overs aan hun klanten meegeven in een doggy bag.

Wereldwinkel
Voor de Wereldwinkel is het voedselvraagstuk “a way of life”. Eerlijke handel met kansen voor iedereen binnen de handelsketen is al 45 jaar het uitgangspunt van de Wereldwinkels. Door de verkoop van food en non-food met het fair trade keurmerk werkt zij mee aan een leefbaar loon met voldoende inkomen voor de producenten om te voorzien in goede maaltijden. Daarnaast kunnen de producenten, door de langdurige handelsrelatie, een toekomst opbouwen met inkomenszekerheid waardoor zij kunnen investeren en het bedrijf kunnen uitbouwen. Hierdoor kunnen ook bewoners in de omgeving van de producent profiteren van de handelsrelatie die de producent. Handel zorgt ervoor dat mensen in ontwikkelingslanden onafhankelijk worden van hulp, dat ze er zelf voor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld hun kinderen naar school kunnen, er voldoende voedsel is en er medische zorg beschikbaar is. Koopt u een product bij de Wereldwinkel dan draagt u automatisch bij aan een eerlijke handelsrelatie en levert u een wezenlijke bijdrage aan het voedselvraagstuk.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.199,-

Toyota Yaris Cross 1.5 HEV 130 full options ash grey
€ 36.995,-

Algemeen nieuws: