SATELLIETSTURING VOOR BOEREN IN WIERINGERMEERPOLDERUitgegeven op 16-06-2003 om 09:14 |
link |
bewaar |
printWieringermeer -
In de Wieringermeer start binnenkort een experiment met satellietgestuurde navigatie van landbouwmachines. Tien bedrijven laten hun mechanisatie uitrusten met zendertjes die via signalen uit de ruimte wieden, schoffelen, frezen en oogsten.De proef, die 725.000 euro kost, gaat drie jaar duren en is qua omvang en aanpak uniek in de landbouwgeschiedenis van Nederland. ,,Nog nooit eerder is het op deze schaal uitgevoerd'', stelt R. van Mechelen. Hij is woordvoerder van het Agrarisch Kennis Centrum (AKC) dat het project in de steigers heeft gezet en de komende tijd intensief gaat begeleiden.
Het project heeft de toepasselijke naam 'Precieze trekkers in Wieringermeer' meegekregen en is volledig gebaseerd op GPS. Dat staat voor Global Position System, vrij vertaald wereldwijd positie systeem. GPS wordt bijvoorbeeld nu al ingezet bij auto's die zijn uitgerust met navigatiesystemen. Wie van a naar b rijdt, hoeft alleen de begin- en eindpunten in te toetsen. Via satellietgestuurde informatie komt de automobilist bij de plaats uit die in de boordcomputer is ingevoerd.
'Precieze trekkers' werkt via dezelfde methode, alleen de toepassing is anders. Bij agrarisch gebruik, aldus Van Mechelen, moet men eerder denken aan het schoffelen, frezen of toepassen van bestrijdingsmiddelen. Van Mechelen: ,,Satellietgestuurd werken biedt tal van voordelen. Doordat je preciezer te werk gaat, kun je structureel besparen op meststoffen, bestrijdingsmiddelen en vooral op brandstof. Het is dus goed voor het milieu en niet in de laatste plaats bespaar je ook op arbeidskosten.''
Technisch gezien moeten er de nodige aanpassingen getroffen worden. Om te beginnen, wordt op een drietal plaatsen in Wieringermeer een basisstation opgericht dat signalen uit het heelal opvangt en doorstuurt naar landbouwmachines waarop zenders staan. Boeren die meedoen moeten ruim 6000 euro investeren in de benodigde computerapparatuur.