Expositie 'Omdat het zo hoorde' in Museum Jan Lont geopendUitgegeven op 02-04-2011 om 20:04 |
link |
bewaar |
printSTROE – ‘Omdat het zo hoorde’ is het motto van de nieuwe zomertentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie is zaterdag geopend.
Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag de expositie ‘Omdat het zo hoorde’ in museum Jan Lont geopend door Carel de Jong, oud conservator van het Westfries museum. Hij vertelde over tradities en rituele gebruiken in West Friesland, waar iedereen zich aan te houden had, ‘omdat het zo hoorde’. Ook Wieringen kende rond 1900 vele tradities, die veelal op hoogtijdagen plaats vonden. De Jong mist in deze tijd de emoties, waarvoor in oude gebruiken ruimschoots aandacht was.
,,Overlijden is nu onpersoonlijk geworden.’’
Carel de Jong toastte met Jan en Jeanne de Weert in klederdracht met boerenjongens en bollen op de expositie.
Het overlijden van een dorpsgenoot kende vele gebruiken, zoals in museum Jan Lont te zien is. Alle foto’s en schilderijen in het voorhuis hangen traditiegetrouw achterstevoren.
Wieringer rouwkleding van een eeuw geleden. Toen stonden burka’s blijkbaar nog niet ter discussie.
Kermis was op Wieringen één van de belangrijkste feesten. In Hippolytushoef begint deze traditiegetrouw op de laatste donderdag van juli. Natuurlijk ging je in je mooiste rijtuig naar de kermis.
Als je met je geliefde naar de kermis reed, dan mocht je haar kussen bij ieder zwart schaap, dat je onderweg tegen kwam. Dat was een buitenkansje, want Wieringen was een eeuw geleden nog een schapeneiland.
Op Wieringen waren de Sammelkes bekende sprookjesfiguren. Deze dwergen poetsten ketels en assisteerden bij geboorte. Zij woonden in de Sammelkeskuul.
Niemand heeft ooit geweten waar de Sammelkeskuul precies was. Nu hebben de Sammelkes een plaatsje gekregen bij het museum.
Het Wieringer Eiland Museum Jan Lont trok vorig jaar 4000 bezoekers. Het streven is om te groeien naar 5000 bezoekers. Daarom wordt naast de boerderij een bezoekerscentrum gebouwd. Velen namen zaterdag al vast een kijkje in de contouren, onder wie wethouder Jacques de Waal.
’Bouwmeester’ Chiel Bügel wijst wethouder Jacques de Waal het herentoilet. Hij kon er nog geen gebruik van maken. . . . .
Het museum is dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve ‘s maandags.