Verrassend concert Mandoline Orkest Oost WieringenUitgegeven op 27-03-2011 om 21:01 |
link |
bewaar |
printOOSTERLAND – Het concert, dat Mandoline Orkest Oost Wieringen zondagmiddag in de Michaëlskerk gaf, was vol verrassingen. Klassieke muziek van Bizet met het Helders Kamer Orkest en het Opmeers Vokaal Ensemble werd afgewisseld met toneelteksten en modern werk van John Miles en Dirk Keijzer.
Het Helders Kamer Orkest opende het concert met een bijzondere werk van George Bizet. De componist schreef muziek bij het toneelstuk l’Arlésienne. Tonelisten van Toneelvereniging Nieuw Den Helder spraken de teksten en het Opmeers Vokaal Ensemble verzorgde de koorpartijen. Het verhaal begon met een opgewekte ouverture. Blijkbaar moesten de instrumenten nog even warm worden, want de uitvoering was niet foutloos.
Het Helders Kamer Orkest
Orkest, koor en tonelisten vertelden een verhaal van verborgen, niet beantwoorde en onmogelijke liefdes, die eindigden met een zelfmoord. De muziek was van tijd tot tijd feestelijk, maar vooral dramatisch. Het orkest vertolkte de wisselende sfeer uitstekend. Het koor zong krachtig en verviel niet in overdreven dramatiek, waartoe de muziek van tijd tot tijd uitnodigde.
Na de pauze nam Oost Wieringen onder leiding van Karin Smits een prominente plaats in. Het mandolineorkest werd ondersteund door tal van gastspelers, onder meer uit het Helders Kamer Orkest.
Mandoline Orkest Oost Wieringen o.l.v. Karin Smits
Oost Wieringen zette de licht klassieke muziek van voor de pauze even voort met ‘From Harmony’ van Händel.
Daarna stond ‘A century in Harmony’ op de lessenaar. Dirk Keijzer schreef het werk als beginnend componist bijna een kwart eeuw geleden ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Muziekvereniging Harmonie. Het werk werd sinds dat jubileum voor het eerst weer uitgevoerd met steun van twee trompettisten van Harmonie. Vijfentwintig jaar geleden speelde Jan Bakker, op Wieringen bekend als Jan van Dieuwke, de hobopartij. Nu nam zijn kleinzoon Patrick deze partij voor zijn rekening. In het gevarieerde fanfarestuk speelde Oost Wieringen van tijd tot tijd de hoofdrol.
Dirk Keijzer luisterde aandachtig
Geen dominee, maar een zangeres op de preekstoel
Bekender werk was ‘Music was my First love’ van John Miles. Één van de zangeressen van het Opmeers Vokaal Ensemble zong solo en deed dit vanaf de preekstoel. Het concert werd besloten met een ander werk, dat Oost Wieringen jaren geleden al eens vertolkte, De Kunst van Hans Dillo. Het had heel wat voeten in de aarde gehad om deze compositie in zijn geheel boven water te krijgen. Het was een rustig, gedragen werk met af en toe een Chinees-Japanse sfeer.