Tijdelijke centrale huisvesting op agenda gezamenlijke raadsvergaderingUitgegeven op 15-03-2011 om 17:20 |
link |
bewaar |
printCentrale huisvesting levert besparing op van 2 tot 5 miljoen euro
ANNA PAULOWNA - Woensdag 23 maart vergaderen de gemeenteraden van Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer gezamenlijk over de tijdelijke centrale huisvesting. Het voorstel van de stuurgroep Hollands Kroon is de huisvesting van de vier gemeenten tijdelijk te verplaatsen naar Anna Paulowna tot een permanente locatie voor centrale huisvesting is gevonden. Dit is beter voor de samensmelting van de vier gemeentelijke organisaties. Bovendien levert het een forse besparing op ten opzichte van het openhouden van vier of drie gemeentehuizen.
Vijf miljoen extra kosten voor openhouden vier gemeentehuizen
Adviesbureau ICS heeft berekend dat de kosten voor het vijf jaar openhouden van de vier
gemeentehuizen meer dan vijftien miljoen euro bedragen. Tijdelijke centrale huisvesting kost de nieuwe gemeente tien miljoen euro. Een besparing van vijf miljoen. De extra kosten ten opzichte van de tijdelijke centrale huisvesting in Anna Paulowna zitten in de jaarlijkse kosten voor onderhoud, facilitaire zaken, aanpassen en onderhoud van automatisering en interne reistijd van medewerkers. “De stuurgroep is ervan overtuigd dat dit de beste oplossing is. Het komt zowel de cultuur, de efficiëntie als het huishoudboekje ten goede als we 1/1/2012 bij elkaar gaan zitten in Anna Paulowna”, aldus Peter Leegwater, voorzitter van de stuurgroep Hollands Kroon en burgemeester van Wieringermeer. “Het voorstel is al in de vier afzonderlijke gemeenteraden besproken, maar a.s. woensdag weten we definitief of de tijdelijke centrale huisvesting in Anna Paulowna de instemming van de vier gemeenteraden krijgt”.
Fusie Hollands Kroon
De gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer vormen samen per 1 januari 2012 de gemeente Hollands Kroon. De nieuwe gemeente Hollands Kroon heeft straks 22 dorpskernen, 47.000 inwoners en een oppervlakte van 620 km2. De fusie is gewenst, omdat steeds meer taken van hogere overheden naar de gemeenten toekomen. Gelijktijdig worden de eisen aan de dienstverlening steeds hoger. De afzonderlijke gemeenten kunnen in de toekomst beter aan de veranderende verwachtingen voldoen door de krachten te bundelen.