Project Wieringerrandmeer in ijskastUitgegeven op 26-04-2010 om 18:23 |
link |
bewaar |
printHAARLEM - Provinciale Staten van Noord Holland, het provinciebestuur, heeft i.v.m. het onderzoek naar mogelijke fraude besloten om het project Wieringerrandmeer in de ijskast te parkeren.
Er is vooralsnog geen sprake van het stoppen van het project. De fraudezaak is gericht tegen oud Gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het onderzoek naar het aannemen van steekpenningen door de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers richt zich nu ook op de ambtelijke top van de provincie.
De rijksrecherche heeft volgens bronnen op het provinciehuis vorige week de directeur beleid, Tjeerd Kampstra, verhoord.
Kampstra werd vorig jaar ook al genoemd in de bonnetjesaffaire, toen Hooijmaijers (VVD) een diner met hem in het Amsterdamse Okurahotel declareerde, voor bijna driehonderd euro, onder de noemer 'werkbespreking'.
Kampstra is als directeur verantwoordelijk voor het voorbereiden van besluiten voor het college van gedeputeerde staten. Het is niet duidelijk of hij als verdachte of als getuige is gehoord. Een woordvoerder van het OM wilde gisteren niet ingaan op het onderzoek.
Begin april kwam naar buiten dat de rijksrecherche invallen had gedaan bij Hooijmaijers en op het adres van zijn moeder, waar een adviesbureau van hem is gevestigd. Inmiddels heeft het landelijk parket voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van Hooijmaijers, meldde Nova vrijdag. Dat is in het algemeen een indicatie van bedragen die op criminele wijze zouden zijn verkregen.
Ook werd in de uitzending een aantal kleinere bouwprojecten getoond die niet pasten in het bestemmingsplan, maar waarvoor de provincie, met Hooijmaijers voorop, een ontheffing had verleend. Volgens een woordvoerder van de provincie is het echter onmogelijk dat een gedeputeerde in zijn eentje ontheffing verleent voor zulke bouwplannen. Hooijmaijers was niet bereikbaar voor commentaar.
Een meerderheid in provinciale
staten wil dat bij projecten waarvoor Hooijmaijers toezeggingen heeft gedaan, pas op de plaats wordt gemaakt. Maar gedeputeerde staten heeft laten weten dat dit niet kan.
'Dat de rijksrecherche een onderzoek doet, is niet voldoende om af te wijken van bepaalde werkafspraken,' schrijft gedeputeerde staten naar aanleiding van vragen van de SP. Het stilleggen van projecten kan schadeclaims tot gevolg hebben, vreest gedeputeerde staten.
(Bron: HET PAROOL)