Koken met MagdaUitgegeven op 06-11-2009 om 06:09 |
link |
bewaar |
printWIERINGEN - Een nieuwe rubriek op Wieringernieuws; "Koken met Magda". Deze week is de eerste aflevering gemaakt van de kookrubriek. Magda Kuipers, wie kent haar niet, kookt speciaal voor de lezers van Wieringernieuws maandelijks een heerlijk gerecht.
Edwin Wittink stelde de keuken en apparatuur van Brasserij Brandend Zand ter beschikking voor de kooksessie. Hiervoor uiteraard onze hartelijke dank. Proost! Op een leuke rubriek.
Het zat al een tijd in de planning. Nu is hier dan de eerste aflevering van de nieuwe rubriek. Magda is medewerkster bij de ambulancedienst in Den Helder. Haar collega, Wijbrand Poortman, had de eer om als eerste een wens in vervulling te laten gaan,
"Als er maar bier in zit!". Wijbrand heeft het geweten, uw redacteur trouwens ook. Een heerlijke schotel met Wieringer Weidevlees van Slagerij Ottens gestoofd in bier. O ja, na het gerecht mag je gewoon rijden in de auto, de alcohol verdampt tijdens de bereiding. De smaak blijft gelukkig wel.
"Rundvleesschotel met bier"
400 gram hacheevlees
30 gram boter
2 uien in ringen
3 tomaten in stukjes
1 ½ dl bier
1 groene paprika in reepjes
2 laurierblaadjes
2 tl paprikapoeder
½ tl chilipoeder
1 el tomatenpuree
2 courgettes in stukjes
4 halve perzikken (blik) in stukjes
zout en peper
Magda aan de slag met de verse ingrediënten
Boter verhitten en vlees in ongeveer 10 minuten rondom bruin bakken. Dan uien toevoegen en 5 minuten meebakken.
Het abdijbier wordt in de pan geschonken, voor Wijbrand - een fervent Heineken fan - voor de sier een blikje pils er bij gehouden, maar deze gaat er niet doorheen..
Dan toevoegen: helft van de tomaat, bier, laurier, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper.
Al roerend aan de kook brengen en met het deksel op de pan ongeveer 2 uur laten stoven. Rest van de tomaat, de paprika, courgette en tomatenpuree aan de stoofschotel toevoegen.
Aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes stoven. Perzik er door mengen en 2 minuten mee stoven.
Het eindresultaat.
Laurierblaadjes verwijderen en alles in een schaal scheppen.
Lekker met rijst.
Laurier uit eigen tuin! Magda heeft een struik achter haar huis staan, laurier gedijt goed op Wieringen.
Wijbrand heeft aangeboden om wel vaker als gast te willen fungeren. Wijbrand vindt het dan ook niet erg als hij samen dienst heeft met Magda. In de ambulancepost op De Kooij is een keuken waar de medewerkers zelf hun eten kunnen koken. Uiteraard is Magda dan ook populairder dan de baas.
Het heeft zo zijn voordelen om Wieringernieuws te maken. Henk-Jan is zelf ook een begenadigd kok. Magda kan overigens ook goed foto's maken.
Voor de volgende aflevering gaat Magda naar slagerij Neidhöfer in Den Oever voor een echt stuk Wieringer varkensvlees van Stroe. Heeft u vragen voor Magda? Stuur deze naar de redactie of kijk ook eens op de website:
www.koken-met-magda.nl.tt of
www.smulweb.nl/pages/magda_k
Wij bedanken Brasserij Brandend Zand voor het beschikbaar stellen van de keuken.