Machinaal gepelde garnalen van eigen kotter Uitgegeven op 09-09-2009 om 21:59 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER – WR 21 eerste kotter met ISO 22000 In gezellige en zonnige omstandigheden hebben Jan Kroon en John Stengs afgelopen maandag in Den Oever het ISO 22000-certificaat voor hun garnalenkotter WR 21 ontvangen uit handen van een vertegenwoordiger van certificeerder Det Norske Veritas (DTV).
De WR 21 van de zwagers Jan Kroon en John Stengs mag zich de eerste Nederlandse kotter noemen die voldoet aan de ISO 22000-norm, een internationale norm voor met name de voedselveiligheid aan boord.
Behalve een dik managementplan hoefde er op de WR 21 niet zoveel gedaan te worden om aan de eisen van ISO 22000 te voldoen. Met de complimenten van certificeerder Det Norske Veritas.
De WR 21 van Vof Kroon-Stengs heeft afgelopen maandag in Den Oever het ISO 22000-certificaat ontvangen. Rob van Waes, die het certificaat namens Det Norske Veritas uitreikte, was onder de indruk van de properheid aan boord toen hij voor het eerst op de WR 21 stapte. De hele vangstverwerkingslijn is van roestvrijstaal. Het dek is weliswaar van hout, maar dat mag omdat de garnalen daar niet mee in aanraking komen. Anders zit dat in het visruim, waar de houten planken vervangen moesten worden door kunststof. ,,Er mag geen houten bezem in staan’’, zegt Jan Kroon, die zich het meest met de certificering heeft beziggehouden.
De in Den Helder woonachtige eigenaren Jan Kroon en John Stengs van het Wieringer bedrijf wilden eerst naar HACCP en/of ISO 9001, maar ISO 22000 zou dat allemaal ´overtreffen´. Er werd gezocht naar een certificaat dat naast hygiëne en voedselveiligheid ook traceerbaarheid zou behelzen. ,,Garnalen zijn traceerbaar van de groothandel tot de consument en nu ook vanaf de kotter.´´
Op de WR 21 zien ze de certificering niet zozeer als eindpunt maar als startschot. Kroon en Stengs zijn onder meer in gesprek met het EKO-keurmerk SKAL, want men wil (via Heiploeg) in de toekomst ook ´biologische wildgevangen garnalen´ op de markt kunnen zetten. Heiploeg voert al biologische garnalen, maar die komen van kweek.
Op verzoek van de schippers/eigenaren hield Van Waes de officiële overhandigingsceremonie afgelopen maandagmiddag zeer kort. Het was immers nog feest op de haven. Felicitaties voor de Wieringer voorlopers op dit certificeringsgebied waren er onder meer van Federatie-voorzitter Ben Daalder en afslagdirecteur Pim Visser en van Jan´s vader Cor Kroon, de grondlegger van het bedrijf WR 21, nadat hij eerst de WR 77 had gehad.
Na afloop van de zeer korte officiële uitreiking door Rob van Waes werden vanuit het visruim (2 graden) verse Noordzeegarnalen in consumentenverpakking van Heidema & Van der Ploeg (onderdeel van Heiploeg) uitgedeeld, met sticker ´Gevangen door de WR 21´. Zo kort mogelijk na de vangst machinaal gepeld op Lauwersoog en zo snel mogelijk op de markt gebracht: een bijzondere smaakervaring! Er zijn momenteel acht kotters die deze garnalen aanvoeren. Uiteraard heeft elke kotter z´n eigen sticker. Daar zijn ze bij Heiploeg in Zoutkamp heel precies in.
Wereldwijd heeft een 30-tal landen een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de ISO 22000 norm. Dit heeft erin geresulteerd dat de norm een breed draagvlak heeft in de markt en internationaal wordt erkend. ISO 22000 is dus een internationale, ketengeoriënteerde norm voor voedselveiligheid en is in september 2005 gepubliceerd door “The International Organisation for Standardisation ‘(ISO)’. De norm is toepasbaar binnen de gehele keten van de agrofoodsector van primaire productie tot retail, waaronder voedingsmiddelenproducenten, voedingsdiensten, diervoederproducent, toeleveranciers van machines, verpakkingsmetariaal en reinigingsmiddelen en diensten zoals bijvoorbeeld transport, opslag en ongediertebestrijding.
Bron: Visserijnieuws.nl