Last van lage waterdruk in de hoogbouwUitgegeven op 16-01-2025 om 15:44 |
link |
bewaar |
printHeb je last van lage waterdruk in jouw hoogbouw? In hoge gebouwen komt het vaak voor dat de waterdruk lager is dan gewenst. Dit kan voor dagelijks gebruik en voor specifieke toepassingen tot frustratie leiden. Wij nemen met je door hoe en waarom lage waterdruk ontstaat in de hoogbouw en natuurlijk wat je kunt doen om dit op te lossen.
Het probleem is vaak eenvoudiger op te lossen dan je denkt. Overweeg bijvoorbeeld om een
vuilwater dompelpomp of een systeem te gebruiken waarmee je de waterdruk kunt verbeteren.
Oorzaken van lage waterdruk in de hoogbouw
Lage waterdruk in gebouwen kan verschillende oorzaken hebben. In hoogbouw speelt de zwaartekracht een rol. Hoe hoger je woont, hoe moeilijker het is om water met de juiste druk naar kranen en douche te laten komen. Ook kunnen verouderde waterleidingen, kalkaanslag of een tekort aan watercapaciteit bij het hoofd waternet bijdragen aan dit probleem.
Ook de afstand tot de waterbron en de capaciteit van de gebruikte leidingen zijn belangrijk. Denk daarbij aan gebouwen met veel appartementen en hoge verdiepingen, waar de waterdruk sneller afneemt naarmate je hoger woont.
Oplossingen die je kunt overwegen
Een goede oplossing voor lage waterdruk is het inzetten van pompsystemen. Twee veelgebruikte opties zijn de vuilwater dompelpomp en een
hydrofoorpomp bestellen.
De vuilwater dompelpomp wordt vaak ingezet om water efficiënt uit moeilijk bereikbare ruimtes, zoals kelders of riolen, af te voeren. In hoogbouw kan een vuilwater dompelpomp helpen om water snel en effectief te verplaatsen. Dit voorkomt wateroverlast en zorgt voor een stabiele waterdruk in de leidingen. Dit gebeurt door overtollig water uit het systeem te verwijderen.
Als je wilt dat de waterdruk wordt verbeterd, kan het bestellen van een hydrofoorpomp een goed plan zijn. Een hydrofoorpomp verhoogt de waterdruk in de woning door het water via een drukvat systematisch naar boven te persen. Dit systeem is vooral voor hoogbouw erg fijn, omdat het water de hoogte kan bereiken die nodig is voor een optimale druk bij alle kranen en douche-installaties.
Praktisch voorbeeld
Veel mensen ervaren in de hoogbouw regelmatig lage waterdruk zonder echt te begrijpen waarom dit gebeurt. Eén belangrijke reden is de zwaartekracht. Hoe hoger de woning, hoe moeilijker het is om water met voldoende druk naar elke kraan en douche te laten stromen. Ook kunnen verouderde leidingen, kalkaanslag en een tekort aan watercapaciteit bij het hoofd waternet bijdragen aan dit probleem. Het gevolg is op z’n zachtst gezegd oncomfortabel.
Denk hierbij aan het zeer langzaam stromen van water, een verminderd gevoel van controle in huis, en natuurlijk vaak frustratie bij dagelijkse handelingen zoals douchen of koken. Deze lagere druk kan bovendien leiden tot inefficiënt gebruik van apparatuur en het verliezen van energie.
Voor iemand die woont op de vijfde verdieping en merkt dat de douche nauwelijks water afgeeft en de wasmachine niet optimaal werkt, kan de hydrofoorpomp echt een oplossing zijn. Na inspectie kan bijvoorbeeld blijken dat de waterdruk te laag is vanwege de combinatie van lange leidingen en een verouderd pompstation in het gebouw.