Met neef Gerrit naar OudekerkeUitgegeven op 06-01-2025 om 09:25 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Ingezonden artikel door Dirk Kort.
Enkele weken geleden hebben we het Watersnoodmuseum in Oudekerke bezocht. Een weekie Zeeland gedaan. Neef Gerrit en vrouwtje Truus waren net verhuisd in Burgh-Haamstede naar een levensloopbestendige woning, vlakbij hun vorige woning, dus even bekijken.
Sommige moeten zich Gerrit nog kunnen herinneren.
Op 16 jarige leeftijd heeft hij een paar jaar onderdak gehad bij ons thuis in de slagerij in de Voorstraat34 daar waar John nog steeds de slagerij bestierd. Gerrit woonde in Rotterdam en wilde timmerman worden. Het vak timmerman leer je het beste bij een klein plattelands baassie waar je allerlei soorten timmerwerk onder handen krijgt. Hij ging zo'n 60 jaar geleden bij Willem Stadig in Oosterland het vak leren. Collega's waren toen o.a. Wim Roossien, Wim Quast, Ben Krikke en Henk Boogaard. En Gerrit kon goed voetballen en dat had Mister Wiron, Piet van Jannetje, ook snel in de gaten.
Verschillende keren heeft hij illegaal met Wiron 1 meegespeeld. Na zijn periode Den Oever keerde Gerrit terug naar Rotterdam en heeft daar nog verschillende jaren als semi-prof bij Excelsior in de Eredivisie gespeeld.
En deze Gerrit nam ons mee naar het Watersnoodmuseum in Oudekerke. Om 15.00 waren wij daar en het museum sluit om 17.00 uur. Veel te kort. Er is ontzettend veel materiaal te zien over de waternoodramp febr.1953. Bij het vertrek nog even met een vrijwilliger, Teun Bieman, van het museum gesproken Het verhaal van Dirk Marees was hem bekend. Heel in het kort heb ik hem verteld over de avonturen van onze Italiaanse vriend Diego Franzoni Deze man was onder de indruk wat de vader van Diego toentertijd had ondernomen. Het staat allemaal schitterend beschreven in het boek van Diego
IN DE VOETSPOREN VAN MIJN VADER
(afbeelding aangeleverd door Dirk Kort/bron Wieringer Boekhandel)
Ik heb het boek bij de Wieringer boekhandel gekocht en opgestuurd naar het museum waar er gisteren hele leuke reactie's op kwamen.
Dirk Kort
Den Oever.