Jaaroverzicht 2024, maart Uitgegeven op 28-12-2024 om 22:33 | link | bewaar | print
WIERINGEN(MEER) - Ook in maart mooie dingen.
Bomen worden niet meer gekapt maar deze worden verplaatst door Pieter van der Jagt
HOLLANDS KROON - Tijdens de Beursvloer Hollands Kroon in 2023 maakte Pieter van der Jagt een match met De Meertuin in Slootdorp. Pieter bood aan om een aantal bomen, die anders gekapt zouden worden, bij de school in Slootdorp te herplanten. Op die manier hoeven gezonde bomen niet gerooid te worden, maar krijgen ze een tweede leven.
Pieters bedrijf Van Der Jagt Cultuurtechniek heeft daarvoor speciale bomenverplantmachines. Het bedrijf is specialist in het verplaatsen van bomen. Dat doet het bedrijf voor meerdere gemeentes in Nederland. Ook buiten de landsgrenzen wordt deze expertise ingehuurd.
Op bijgaande foto’s is de herplant in Slootdorp in beeld, deze bomen kwamen uit Wieringerwerf. Voor de leerlingen van De Meertuin een spectaculair schouwspel.
Na de rooidag gisteren werd er vandaag een boomplant dag gehouden bij de samenwerkingsschool " De Meertuin" in Slootdorp. Een dag waar door de leerlingen en leerkrachten reikhalzend naar hebben uitgekeken. Waar op de oude locatie nog sprake was van een heus speelbos, moest men op de nieuwe locatie nog wat geduld hebben eer het recent aangeplante tiny forest een meer volwassen karakter zou kunnen krijgen.
Meer nieuws uit maart 2024:
De wens werd de vader van de gedachte om behalve Meer-tuin ook Meer-bomen om de school heen te krijgen.
Via Hollands Kroonse Uitdaging werd het contact gelegd met Van der Jagt Cultuurtechniek welke als specialisme het verplanten van volwassen bomen heeft.
Wie goed doet , die goed ontmoet en zo werd een groep van bedrijven en ondernemers bereid gevonden om hun medewerking te verlenen aan dit project.
Dank dus aan
Van der Jagt Cultuurtechniek Wieringerwerf,
Ferno bv Slootdorp,
Sturm bv Zaandam,
Meijel boomverzorging bv Westzaan,
Woningbouwvereniging WASP Anna Paulowna,
Toekomst groep Anna Paulowna.
Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.
De bomen die bestond uit 3 Lindes uit de Terpstraat, 2 Berken uit de Werfstraat (locatie Primalicht) en een aantal bomen van de voormalige school locatie aan de Langeweg maken dat de cirkel weer gesloten is. De activiteiten trokken veel bekijks, zoveel zelfs dat van één lokaal de zonwering naar beneden werd gedaan. Dat kan nog wat worden als de bomen dadelijk in het blad staan en vogels zich zullen gaan nestelen. Of droom ik nu zelf weg?
De leerkrachten zullen zich moeten inspannen om de kinderen bij de les te houden nu er zoveel Meer groen te bewonderen valt.
Ook O.H.K. vond dit prachtig, maar de fractie moest daarna nog wel even op een zaterdag de stoep herstellen, geen probleem. En ach.... brand de nieuwe school in december ook nog eens voor een deel af. Pfoooeii...
Het Wad werd ook opgeschoond
WIERINGEN - Veel vrijwilligers kwamen zaterdagochtend samen om afval te ruimen op het Wad.
Mark en Simone Bosman doen aan geocaching (dat is een soort schatzoeken voor volwassenen). Voor deze hobby worden er ook wel zogenaamde CiTo events gehouden. Dit zijn events waar rommel uit de natuur wordt opgeruimd. In 2015 hebben Mark en Simone dit in samenwerking met Chris van Landschap Noord Holland georganiseerd. Zij verzamelen dan bij het vogeluitkijkpunt bij v Ewijcksluis. Meestal zijn er rond de 60 vrijwilligers. De meeste komen uit Noord Holland, maar ook een aantal vrijwilligers uit andere provincies.
Ze organiseerden dit zaterdag 9 maart voor de zevende keer samen met Landschap. Twee keer is het niet doorgegaan vanwege corona en één keer niet vanwege de kou. In de afgelopen zes jaar is er in totaal 8980 kg vuil opgehaald. Over een paar weken weten we het gewicht wat er deze keer is opgehaald. Meestal ligt dat ruim boven de 1000 kg.
(Foto's Herman Loer)
Je wordt er bij ons ook af en toe tuureluur van...
WIERINGEN - BoerenNatuur Kennisuur – Tureluurs: Je wordt het er niet van…, maar wel wijzer!
Veel aandacht voor onze prachtige weidevogels, houdt uw katten (1 april) en honden vast tijdens het broedseizoen!
Tureluurs zijn de underdogs van de weidevogels. De afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar grutto’s, kieviten en scholeksters, maar over tureluurs weten we nog relatief weinig. Opvallend is dat het minder slecht gaat met de broedpopulatie tureluurs in vergelijking tot andere typische steltlopers onder de weidevogels van Nederland. Maar waar komt dat door? En hoe kunnen we in het (agrarische) natuurbeheer meer oog hebben voor deze soort?
Spreker Wim Tijsen ringt al meer dan 25 jaar tureluurs en wordt gezien als dé tureluurexpert van Nederland. Aan de hand van video’s en geluiden vertelt hij ons alles over de leefwijze, het (trek)gedrag en de ecologie van deze onderbelichte weidevogel. Bij broedvogel-inventarisaties worden ze steevast onderteld door hun wat geheimzinnige gedrag, met name in de nestfase. Daarom geeft Wim enkele praktische tips voor het inventariseren. Hij gaat wat dieper in op het (agrarische) natuurbeheer toegespitst op de verschillende fases van het broedseizoen van de tureluur. Met praktijkvoorbeelden en bevindingen uit zijn jarenlange onderzoek laat hij zien welke beheermaatregelen wel of juist niet werken voor de tureluur. En er is geen presentatie van Wim zonder een anekdote over een bekende of bijzondere tuut…
Wieringers in het buitenland, oké op Texel dan
TEXEL - Mandoline Orkest Oost-Wieringen o.l.v. Nelleke Boosman heeft afgelopen zaterdag de oversteek gewaagd naar Texel. Daar werden in de ochtend samen met het Arnhems Klarinettenkoor o.l.v. Peter Beerkens drie werken ingestudeerd in de StayoKay waar het koor dit weekend verbleef.
Na de lunch werd de Doopsgezinde Kerk in Den Burg opgezocht en verder gestudeerd, na een korte pauze werd om 15.00 uur gestart met het dubbelconcert. De goed gevulde kerk kon genieten van een afwisselend programma met werken van o.a. Dvorák, Piazolla, Simon Mayor e.a., de beide dirigenten hadden het programma goed op elkaar afgestemd.
Er werden drie werken samen uitgevoerd, er werd begonnen met de Canon in D van Pachelbel. Daarna was Sovejgs Lied van Grieg aan de beurt, Peter Beerkens vertelde vooraf dat zijn vrouw ‘Solvejg’ heet, vernoemd naar dit werk van Grieg.
Tot slot van het concert Anatevka, suite uit de musical “Fidler on the Roof” dit werk in vijf korte delen werd beloond met een daverend applaus van het publiek. Vooral het laatste deel “To Life” maakte indruk door het virtuoze spel van de speelster op de esklarinet.
Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. Heel bijzonder dat twee zo verschillende orkesten tot een mooi muzikaal geheel kunnen komen, waarbij de inzet van de twee dirigenten niet onvermeld mag blijven.