GGD Hollands Noorden presenteert haar bezuinigingsscenario’s 2026 aan gemeentenUitgegeven op 15-12-2024 om 20:27 |
link |
bewaar |
printREGIO - Het ‘ravijnjaar’ 2026 brengt de nodige financiële uitdagingen voor gemeenten die structureel minder geld gaan ontvangen uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Logischerwijs werkt het bezuinigingsvraagstuk dat hieruit volgt ook door in de financiële huishouding van GGD Hollands Noorden. GGD Hollands Noorden heeft op verzoek van de 16 gemeenten waarvoor zij haar taken uitvoert, drie verschillende bezuinigingsscenario's uitgewerkt. Deze zijn afgelopen vrijdag 13 december in de Kadernota 2026 met hen gedeeld.
De 16 gemeenten hebben GGD HN opdracht gegeven om bij de Kadernota 2026 met een concreet plan voor structurele bezuinigingen te komen. De afgelopen maanden heeft het managementteam van GGD HN in verschillende bijeenkomsten gesprekken gevoerd met het bestuur over de bezuinigingsscenario’s voor GGD HN in 2026. In deze voorstellen zijn ook de gevolgen van mogelijke bezuinigingen voor de dienstverlening van GGD HN richting inwoners en de (wettelijke) taken opgenomen.
Op verzoek van de gemeenten zijn uiteindelijk drie scenario’s uitgewerkt en vrijdag 13 december door GGD HN aangeboden. Eén gebaseerd op een bezuiniging van 3 procent, één van 5 procent en één van 7 procent. De bezuinigingsvoorstellen focussen zich voornamelijk op het primaire proces waaronder Jeugdgezondheidszorg, Infectieziektebestrijding, Veilig Thuis en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg/Vangnet & Advies.
Belangrijk om te benadrukken is dat er nog géén concrete besluiten zijn genomen over het definitieve bezuinigingsscenario dat wordt doorgevoerd. Dit besluit volgt in maart 2025 door het bestuur. Het besluit heeft vervolgens betrekking op het jaar 2026.
Edward John Paulina (Directeur Publieke Gezondheid – GGD Hollands Noorden):
“De voorgenomen bezuinigingen op onze dienstverlening kunnen van grote invloed zijn op de publieke gezondheid van onze inwoners in Noord-Holland Noord. Of het nu gaat om gezond en veilig opgroeien van onze kinderen of het goed voorbereid zijn op uitbraken van (nieuwe) infectieziekten. Op allerlei vlakken zullen we geraakt worden wanneer deze bezuinigingen doorgevoerd worden. Ik druk de gemeenten op het hart hierin verstandige keuzes te maken, zodat wij voor onze inwoners zo optimaal mogelijk kunnen blijven bijdragen aan het kansrijke, gezonde en veilige leven dat ze verdienen.”