Historische Vereniging Wieringen, de Quarantaine
Uitgegeven op 28-06-2024 om 21:39  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Bijdrage namens de Historische Vereniging Wieringen.



De Quarantaine

Naar een artikel van Drs. J. T. Bremer, bewerkt door O. Nouhan
De kapiteins van ‘besmette’ schepen werden op ‘Straffe des Doods’ verplicht hun schip naar een plaats te varen waar quarantaine kon worden gehouden. Voor de noordelijke zeegaten was dit de Quarantaine inrichting bij Westerland op Wieringen. De Quarantaine werd in 1806 gesticht. Besmette goederen en/of mensen zouden dan met lichter- of kaagschepen naar Westerland vervoerd kunnen worden en vandaar per boerenkar naar de inrichting. Gewapende ‘Landsvaartuigen’ moesten alle contact van de quarantaine-schepen met andere schepen en dorpsbewoners verhinderen. Het terrein grensde aan de westzijde aan zee. Aan de landzijde was het van de bewoonde wereld afgesloten door twee rijen palissaden.

Er is weinig gebruik gemaakt van de inrichting. ‘Nogthans bewees zij tijdens het woeden van de cholera in Noordelijk en Oostelijk Europa belangrijke diensten. Voor ruim 25 jaren stierven daar meer dan tweehonderd Paltzers’

Ervaringen zoals met een overschot aan ooglijdende patiënten waarvoor in De Helder in het marine-hospitaal geen plaats was, hebben de marineleiding doen inzien dat het gemakkelijker was het marine hospitaal in Den Helder uit te breiden en de Quarantaine op te heffen.

In de jaren 1876 en 1877 zijn de (houten) gebouwen dan ook gesloopt en werd op hetzelfde terrein een begin gemaakt met de bouw van een kruitmagazijn met daarbij behorende werkplaatsen en opzichterswoning. Ook het kruitmagazijn en de werkplaatsen zijn weinig gebruikt. Alleen bij de mobilisatie in 1914 ontstonden er weer enige activiteiten, maar al in 1915 verdween de vuurwerkerij van het eiland. In 1923/24 tenslotte is het gehele complex opgeheven ten behoeve van de aanleg van een spoorlijn naar Friesland, een spoorlijn die er nooit gekomen is.
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Occasions
Toyota Urban Cruiser 1.3 VVTi Dynamic
€ 7.650,-

Toyota Yaris 1.5 benzine Aspiration
€ 14.745,-

Algemeen nieuws: