Vanaf 1 april statiegeld op blikjes: lever ze in! Uitgegeven op 31-03-2023 om 12:57 |
link |
bewaar |
printVanaf 1 april zit er € 0,15 statiegeld op blikjes, zoals fris, bier en energiedrank. Koop je een blikje waar het statiegeldlogo op staat? Dan betaal je statiegeld. En lever je het blikje in, bijvoorbeeld in de supermarkt? Dan krijg je het statiegeld weer terug. Dus lever ze in!
Naast de supermarkt waar je je plastic statiegeldflessen inlevert, kun je met je statiegeldblikjes ook terecht bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Bij deze innamepunten krijg je het statiegeld terug. Ook zijn er innamepunten waar je het statiegeld niet terugkrijgt, maar doneert aan het goede doel. Deze punten vind je bijvoorbeeld bij sportverenigingen, bioscopen en pretparken. In totaal zijn er meer dan 27.000 innamepunten waar je blikjes en flesjes kunt inleveren.
Zo lever je statiegeldblikjes in
Statiegeldblikjes zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. Staat het logo op je blikje? Lever het blikje in. Dat doe je zo:
Blikjes kunnen niet meer dicht. Schud het blikje daarom leeg en bewaar het in je tas of thuis, bijvoorbeeld op de plek waar je ook je statiegeldflessen bewaart.
Deuk blikjes niet in. Want een blikje zonder deuken herkent de innamemachine beter; de streepjescode moet sowieso nog te lezen zijn.
Geen statiegeldlogo? Dan krijg je geen statiegeld terug, maar dat heb je dan ook niet betaald. Blikjes zonder statiegeldlogo gooi je weg bij het PMD-afval of in de afvalbak.
Statiegeld helpt zwerfafval voorkomen
Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Zo nam het aantal plastic flesjes in het zwerfafval na de komst van statiegeld in 2021 met meer dan 60% af. Het verpakkingsmateriaal dat via het statiegeldsysteem terugkomt, wordt gerecycled. Van flessen kunnen nieuwe flessen worden gemaakt en van blikjes kunnen nieuwe blikjes worden gemaakt.
Landelijke campagne om consumenten te informeren
Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio.
Over Statiegeld Nederland
Statiegeld Nederland zorgt voor de uitvoering van het statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes. De ingezamelde verpakkingen worden gerecycled om het materiaal te kunnen gebruiken voor nieuwe flessen en blikjes. Voor meer informatie ga je naar
www.statiegeldnederland.nl.
Over Stichting Afvalfonds Verpakkingen
Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. Ook het statiegeldsysteem valt onder deze verantwoordelijkheid. Het Afvalfonds streeft naar een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal grondstof is én blijft. Elke verpakking telt!