Lionfish Hunter Uitgegeven op 21-03-2023 om 15:01 | link | bewaar | print
DEN OEVER - Ingezonden artikel en video door Jan Jaap Tijsen 'Lionfish Hunter'
Bonaire! De laatste keer dat Inge en ik hier waren was tijdens onze huwelijksreis in 2019. Het eiland met de mooie koraalriffen, prachtige natuur en de smakelijke Bonairiaanse keuken. De tickets waren geboekt, de koffers gepakt en onze kleine Finn ging voor het eerst mee vliegen.
Ik had voor deze vakantie een paar duikjes geboekt bij Scubado. En niet zomaar een paar duikjes. We gaan jagen op de invasieve Koraalduivel (Lionfish).
De koraalduivel is een tropische vis die oorspronkelijk alleen in de wateren van de Indische en Grote Oceaan voorkwam, maar vermoedelijk door uitgezette huisdieren ook in de Caraïbische Zee en Noord-Atlantische kust van de Verenigde Staten zijn terechtgekomen. Ook komen ze bijvoorbeeld voor in de Middellandse Zee. In al die locaties vormen ze een groot gevaar voor andere vissen aangezien de koraalduivel alle jonge vissen eet.
De lionfish heeft geen natuurlijke vijanden in het Caribisch gebied, waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen en inheemse vissen verdrukken. Dit vormt een enorm gevaar voor de inheemse vissoorten op Bonaire. Om deze invasie te beheersen, is het jagen op lionfish toegestaan, echter onder strikte regels om het rif of andere vissen niet te schaden.
Voordat we gingen duiken kreeg ik een cursus over het jagen op de lionfish met de ELF tool (Eliminate Lion Fish) en zookeeper (collecting bag). Na het hoe, wat en waarom, was het tijd om te duiken. De GoPro gaf ik uit handen en bewapend met ELF tool en zookeeper speurden we in en op het rif naar dat giftige visje.
Na een half uurtje zoeken, zag ik een prachtige koraalduivel onder een stuk koraal, een waaier aan vinnen met mooie rode strepen. Deze moet ik schieten! Ik ga in positie liggen, zet de ELF tool onder spanning, hou m’n duim op de trekker, adem rustig uit en SCHIET! …. mis…. Balen…. Maar wat geeft dit een kick! Ik wil meer!
Meerdere duiken volgen, meerdere keren schieten we mis, maar we schieten ook meerdere keren raak! En wat je schiet mag je houden en fileren. Ik ben gek op vis eten en een lionfish had ik nog nooit geproefd. En dan smaakt het visje nog beter als je hem zelf hebt gevangen en lekker in de roomboter hebt gebakken.
Het is veel werk om een een filetje te bemachtigen. Duiken, zoeken, hopen dat je een lionfish schiet en dan nog de vis ontdoen van zijn giftige vinnen en de vis fileren. Hierdoor ligt de marktprijs van de lionfish ook vrij hoog.
Bij het restaurant van de buren heb ik een lionfish soepje en een lionfish filet met kreeft gegeten. Dit was iets meer culinair dan mijn eigen creatie in de koekenpan.
Als je op Bonaire bent moet je eigenlijk ook even langs gaan bij Cactus Blue Bonaire voor de Lionfish Burger met alles er op en er aan! Ze staan met een food truck bij Donkey Beach. Wij hebben er ook de FAMOUS kiteburger gegeten. Die was misschien nog wel lekkerder dan de Lionfish burger. Maar het is dan ook meer de beleving die je hebt bij het eten van lionfish dan het proeven van de lionfish. Al die moeite die je doet voor dat filetje is eigenlijk ook om het aantal koraalduivels wat terug te brengen in aantallen en het negatieve effect van deze vis op het lokale onderwaterleven van Bonaire te verminderen.
Via het duikcentrum ben ik in contact gekomen met Laura van Lionfish Creations Bonaire. Zij maakt sieraden van de stekels en vinnen van de lionfish. Het leek me leuk om Inge een paar armbandjes cadeau te doen als herinnering aan deze vakantie. De stekels van mijn gevangen lionfish zaten helaas niet in deze sieraden verwerkt, maar wie weet is dat iets voor een volgende keer.