Mijn oorlogen, Piet Kooij presenteerde zijn boek op Wieringen Uitgegeven op 13-12-2022 om 01:31 | link | bewaar | print
WESTERLAND - Afgelopen zondag presenteerde Piet Kooij zijn eerste boek in de Westerlander kerk. Fictie, maar met Wieringer inborst. De 'roots' van Piet liggen op Wieringen, ergo, naast de Westerlander Sint Nicolaas kerk.
'De oorlogen van familieleden door zijn ogen en waarom niet Cornelis Lely de Eerste Wateroorlog gewonnen heeft, maar Klaas Kornelis Kooij.'
Hoewel ‘wat is oorlog?’ een bijna onmogelijke vraag is om te kunnen beantwoorden, geeft Piet Kooij in Mijn oorlogen daar toch een antwoord op. Hierbij spitst hij zich juist toe op een relatief klein onderdeel van deze vraag, namelijk: wat betekent oorlog voor mijn familie?
Zo laat hij zich niet beperken door de standaarddefinities van oorlog, waarbij wij als Nederlanders vaak enkel denken aan de grote wereldoorlogen, en laat hij zo de lezer een nieuwe overweging maken van hun eigen ideeën en opvattingen. Hoewel het boek dicht bij hemzelf en zijn familie begint, heeft het door zijn plaatsing in de historische context een unieke verbinding tussen het persoonlijke en het algemene! Dit boek met een historisch thema wordt sinds vrijdag 2 december uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.
Een toevallige confrontatie met een bijna burgeroorlog in Pakistan wekt de interesse van Piet Kooij voor het fenomeen oorlogen. Zijn ouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en zijn vader ook de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Waarom praatten ze daar nooit over? Zijn familielid Klaas Kornelis Kooij heeft de stormvloed van 1825 als oorlog ervaren, ontwierp een plan om deze oorlog te winnen maar Cornelis Lely is met de eer gaan strijken. Piet herbeleeft al die oorlogen en vraagt zich af hoe hij als pacifist tankchauffeur kon worden tijdens de Koude Oorlog. Tenslotte kijkt hij vanuit dit perspectief naar de huidige en toekomstige oorlogen.
De oorlogen van Piet Kooij. Het boek wordt verkocht bij de Wieringer Boekhandel, Kerkplein 27, 1777 CD Hippolytushoef.
(bron: Regio Noordkop, beeld en montage Cor Lont)
Piet Kooij is geboren Amsterdammer, maar zijn vader, Piet Kooij senior is wel geboren en getogen op Wieringen, net zoals vele generaties voor hem. Piet senior is één van de vele Wieringers die in 1944 tijdens een razzia naar Duitsland afgevoerd werden en waarvan er diversen nooit meer terugkwamen. De gevolgen van de bombardementen op Westerland heeft hij ook van nabij meegemaakt.
Piet Kooij junior heeft in het boek “Mijn oorlogen” de Tweede Wereldoorlog beschreven vanuit het perspectief van zijn vader en ook vanuit zijn eigen perspectief, alsof hij er zelf bij was. Dat deed hij ook met de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog waar zijn vader als dienstplichtig soldaat het nodige heeft meegemaakt.
Hij beschrijft ook de oorlogen tegen het water, de Eerste Wateroorlog heeft Nederland gewonnen met het voltooien van de Zuiderzeewerken. Die overwinning kan voor een belangrijk deel op het conto geschreven worden van de zoon van een Wieringer lichterschipper.
Deze Klaas Kornelis Kooij maakte in 1825 in Stavoren een stormvloed mee, die ervaring leidde uiteindelijk in 1870 tot een plan waarin hij in detail beschrijft hoe de Afsluitdijk gerealiseerd zou moet worden en uiteindelijk ook is. Piet Kooij probeert het leven van dit familielid te reconstrueren, gelardeerd met fragmenten die wellicht nooit gebeurd zijn, maar hadden kunnen gebeuren. Hoe Cornelis Lely met de eer is gaan strijken en welke acties Piet Kooij onderneemt om zijn familielid geëerd te krijgen komen ook aan de orde. Komt er eindelijk een Kooijsluis in de vernieuwde Afsluitdijk?
Ook de Koude Oorlog waarin hij zelf als pacifistisch tankchauffeur de Russen heeft tegengehouden wordt door hem beschreven en hij besteedt aandacht aan de huidige en toekomstige oorlogen.
ISBN: 978-94-646-8289-2
Aantal pagina's: 160;
Prijs: € 20,50;
incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België.
Het boek wordt verkocht bij de Wieringer Boekhandel, Kerkplein 27, 1777 CD Hippolytushoef. Het boek is ook te koop bij uitgeverij Boekscout.