Hoe (over)leeft de egelUitgegeven op 18-11-2022 om 07:08 |
link |
bewaar |
printHet hele jaar door zie je ze tevoorschijn komen: egels! Deze kleine gestekelde vrienden zijn op veel plekken in Nederland te vinden. Helaas zien we ze vaak aangereden en overleden op weg. Zo worden er jaarlijks waarschijnlijk meer dan 135.000 egels overreden. Hartstikke zonde! Maar, hoe leeft de egel nou eigenlijk? In dit blog vertellen wij jou daar alles over. Wie weet kan jij met onze tips jouw omgeving wel iets egelvriendelijker maken. Lees je mee?
Wie is de egel?
Voordat we je gaan vertellen hoe de egel leeft, gaan we kort omschrijven hoe de egel eruit ziet. Zo kun jij ze voortaan wat makkelijker herkennen. De egel heeft een spitse en donkere snuit, met kleine tandjes. Ze hebben kleine oogjes en kleine oren. Egels zijn bijziend, maar kunnen wel heel goed luisteren! De rug en flanken van de egel is bedekt met zo’n 6000 tot 9000 stekels. Verder hebben ze een kleine staart en hebben ze op hun kop, buik, poten, hals en borst een dunne, stugge vacht.
Wat eet de egel?
Net zoals alle dieren heeft de egel eten en drinken nodig om te overleven. Egels eten het vaak kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen en vogels (voornamelijk hun eieren) staan op het menu van de egel. Al gaat het om de paar laatstgenoemde vaak om aas dat ze vinden, bijvoorbeeld een al eerder doodgereden muis. Af en toe eten de egels ook gevallen fruit, andere vruchten, of restjes van menselijke etenswaren. Dit vinden ze vaak lekker zoet. Helaas kunnen ze het niet goed verteren en is het slecht voor hun tandjes. Het beste voor de egel is om gewoon water te drinken. Het plaatsen van een drinkbak met water is dan ook erg fijn voor de egel. Ook drinken ze graag melk, maar omdat dit heel slecht is voor de egel raden wij dit sterk af!
Waar leeft de egel?
Egels komen voor bij gevarieerde landschappen met veel dekking en voedsel. Niet alleen jouw tuin, maar ook bosranden, boomgaarden, parken en houtkanten vormen een goed leefgebied voor de egels. Door stapels bladeren, takken of jouw composthoop te laten liggen, kun jij in jouw tuin al een mooie plek voor de egel creëren. Heb je liever een opgeruimde tuin? Dan kan jij ook kiezen voor een
egelhuisje. Wil jij graag dat de egel echt goed overleeft in jouw tuin? Maak dan geen gebruik van gif om bijvoorbeeld slakken te verjagen. Dit is namelijk niet alleen schadelijk voor de slakken, maar ook voor de egel.