Zienswijze Red de Wieringermeer op datacenterUitgegeven op 11-08-2022 om 14:52 |
link |
bewaar |
printWIERINGERMEER - Red de Wieringermeer heeft een (gewijzigde) zienswijze ingediend op de ontwerp-omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuw hyperscaledatacenter (nummer 2) van Microsoft op Agriport Middenmeer en de - slinkse - bouw van het onderstation daar pal naast, eveneens door Microsoft.
Ze heeft daarbij van de mogelijkheid gebruik gemaakt, om daar nog aanvullende informatie op in te dienen. De aangevulde zienswijze is aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gestuurd.
Er is op 3 punten fundamentele kritiek op de gecombineerde verlening van deze vergunning:
A. Microsoft is niet bevoegd en kan dat ook niet worden, om het onderstation te bouwen, omdat ze volgens de Elektriciteitswet in Nl geen eigenaar of beheerder van het onderstation is, noch wordt, of daarvoor gemachtigd is door TenneT.
Daardoor is Microsoft niet gerechtigd om (een gedoogbesluit voor) de bouw van het onderstation aan te vragen bij de provincie NH. Wat zij, zonder toetsing of zij dat mochten door GS van NH, wel gedaan. Daarvoor heeft MS zelfs een gedoogbesluit ontvangen en wordt de bouw ervan door Volker bouw momenteel voortvarend ter hand genomen. .
We bepleiten dan ook om het onderstation niet op te nemen in de omgevingsvergunning, maar daar een aparte aanvraag (door TenneT) voor in te laten dienen.
Als het onderstation geen onderdeel van deze omgevingsvergunning uit maakt, wordt de basis ontnomen aan de gedoogbeslissing van GS om de bouw ervan toe te staan ("omdat er zicht was op verlening van de omgevingsvergunning voor de bouw van het datacenter, waar het onderstation - ons inziens ten onrechte - deel van uit zou maken). Daarmee dient de gedoogbeslissing voor de bouw ervan te worden ingetrokken en de bouw van het onderstation onmiddellijk te worden gestaakt. Dat hebben we GS ook verzocht.
(Volgens recente jurisprudentie is TenneT als enige instantie in Nederland verplicht om onderstations van 120 - 150 KV in eigendom te hebben en te beheren. Die jurisprudentie is opgenomen in onze zienswijze). (Zie de problematiek van ontploffen onderstation naast Google in de VS van gisteren)..
B. de stikstofdepositiebepaling in nabijgelegen stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden langs de kust van NH (4 duinreservaten van Egmond tot den Helder) voor het datecenter rammelt aan alle kanten en is wel 4 maal opnieuw gemaakt, om maar onder de kritische grens van 0,00 mol NOX per ha per jaar te komen.
Daarvoor worden zelfs de verplicht noodzakelijke testen van de nooddieselaggregaten die 1 maal per maand 'niet minder dan 30 minuten" gehouden dienen te worden (vanwege zekerheid voor bedrijfsvoering) in 7 van d e12 maanden ingekort tot '5 minuten'. Een zuiver administratieve rekentruck, op alleen hypothetische veronderstelde uitkomsten van de berekening van de emissies voor dergelijke korte periodes. Enig verband tussen een emissie van 5 minuten testen en bij 30 minuten testen is nergens aangegeven, maar die is die ook niet te bepalen. Toch doet MS dat wel.
C. Misleiding van de afvoer van hoeveelheden vuil water
Dit gebeurt door ene 70 maal zo weinig drinkwater vragend systeem van directe koeling met buitenlucht toe te passen, volgens de aanvraag. Die techniek blijkt uit de literatuur van het ministerie van EZ en andere deskundigen in het buitenland echter niet goed toepasbaar in de Kop van NH. Daar komt een veel te grote corrosiegevoeligheid voor bij leidingen en servers voor de hoge zoutgehaltes die daar van nature in de omgeving (lucht) voorkomen..
Kortom de suggestie dat er 70 maal bespaard wordt op vuil water, die afgevoerd moet worden per tankauto, omdat die zo zout is, is ons inziens op lucht gebaseerd. Als de vergunning eenmaal verleend is kan MS zeggen dat ze daarna toch maar een ander koelsysteem gaat gebruiken, in de veronderstelling dat de vergunning voor de bouw toch niet zal worden ingetrokken (die is nu overigens al aardig op streek. De fundering wordt gestort).
Op basis van B verzoekt Red de Wieringermeer de tegelijkertijd aangevraagde Vergunning volgens de Wet natuurbescherming niet te verlenen, waardoor de bouw ervan niet mag worden voortgezet.
Op basis van te hoge stikstofdepositie en de misleiding onder C verzoekt Red de Wieringermeer de omgevingsvergunning voor de bouw van het datacenter niet te verlenen.
Op basis daarvan dient ook de gedoogbeslissing van GS voor de bouw daarvan te worden ingetrokken. Die beslissing is in januari 2022 genomen en de bouw vindt inmiddels al volop plaats.