Muurschildje is geplaatst op gemeentelijk monument in de NieuwstraatUitgegeven op 07-08-2021 om 12:22 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Guus Jeeninga heeft donderdag het schildje geplaatst op de gevel van de woning in de Nieuwstraat welke hij samen met Petra al vanaf 1987 bezit. Bewoners hebben objecten genomineerd in de gemeente, daar zijn er uiteindelijk een aantal van uitverkoren.
Guus heeft onderzoek gedaan. De bewoners tot 1900 was de Familie Maats. Tan Lont wist niet hoe lang ze er hebben gewoond. Vanaf 1900 woonde hier de familie Lont. Guus heeft de handgeschreven akte, alleen geadresseerd: Weert Lont - Schilder. In 1987 hebben Petra en Guus het pand aangekocht.
Deze foto is genomen omstreeks 1895. Bijzonder is dat er geen personen op staan wat in die tijd gebruikelijk was
Jaap Tijsen ('Lupardi', de schoonzoon van de laatste bewoner Lont) de elektricien vertelde Guus dat een zeekapitein de woning heeft laten bouwen tussen 1790 - 1800. De man nam exotische hardhout soorten mee van zijn zeereizen. De balken zijn namelijk van Wengé en de oude binnendeuren van mahonie. Helaas zijn in de loop der tijd de bedsteden (mahonie) weggehaald, ook een tegel tableau moest er aan geloven, helaas.
Beschrijving van het exterieur
In 1887, 1937 en 1950 hebben aan de achterzijde (west) verbouwingen plaatsgevonden. Eveneens in 1887 is de straatgevel (oost) aan de rechterzijde iets verbreed.
De woning annex schildersbedrijf is beeldbepalend gesitueerd in de bebouwde kom van Hippolytushoef tegenover de Nederlands Hervormde kerk. Het gebouw is één bouwlaag hoog opgetrokken uit gepleisterde baksteen, onder zadeldak, bedekt met grijze platte Friesche pannen. Aan de straatgevel is het pleisterwerk voorzien van groeven, aan de dakrand zijn twee geprofileerde houten gootbakken zichtbaar, gedragen door houten gootklampen. Het dakvlak wordt doorbroken voor een kapelhuis waarin een dubbeldeursluik met lichtopeningen is opgenomen. De dakkapel bevat twee waterborden en twee rijkversierde windveren welke ter plaatse van een eveneens rijk versierde, houten makelaar samenkomen.
Dat straatgevel bevat overigens van links naar rechts: in de zuidoosthoek een schuin geplaatst schuifraam, een T-vorming schuifraam voorzien van luiken, een ingang van het woongedeelte met paneeldeur en bovenlicht met gietijzeren levensboom tussen twee pilasters, aan bovenzijde eindigend in twee consoles als dragers van een geprofileerde kroonlijst, een dubbele ingang van het voormalige bedrijfsgedeelte, en een smeedijzeren muuranker. Voor de voordeur is een hardstenen stoep aanwezig.