KnipscheerorgelUitgegeven op 26-06-2021 om 11:00 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Een orgel zou je kunnen beschouwen als een kast vol met fluiten.
Kijk maar eens naar de kop van een blokfluit: daar zit een soort venster in, labium geheten, dat zo is geconstrueerd dat de lucht gaat wervelen als je er op blaast; en door die luchtwerveling ontstaat de toon. Alle pijpen in het Knipscheerorgel van de Hippolytuskerk hebben ook zo'n labium, dat is goed te zien aan de pijpen die in het front staan.
Labium van blokfluit en orgelpijp
In tegenstelling tot een echte fluit kan elke orgelpijp maar één toon voortbrengen. Daarom is er voor elke toon een andere pijp, de langere pijpen voor de lagere tonen en hoe korter de pijp, hoe hoger de toon is. De verschillende pijplengten zijn in het front ook goed te zien.
De kortste pijpjes, voor de allerhoogste tonen, zijn maar luttele centimeters lang. De grootste pijpen, voor de laagste tonen, zijn zó lang dat ze eigenlijk niet in de orgelkas passen. Daarom is er in het plafond van de orgelkas een opening gemaakt waar de aller-langste pijpen gewoon een stukje doorheen steken, boven de orgelkas uit. Het is wel zo gemaakt dat daar aan de voorkant niets van te zien is...
Het restauratiefonds heeft nu ongeveer € 40.000 in kas.
Dat is nog niet de helft van het benodigde totaalbedrag van € 96000.
De hoop is gevestigd op nog meer gulle gevers!
Elke bijdrage is zeer welkom op NL05 RABO 0370 4590 67
ten name van Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk o.v.v. Knipscheer-orgel
Kors Jan Snoeij, voorzitter Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk,
www.hippolytuskerk.nl.